Don’t tell mama: Prvi kuharski hackathon po receptih naših mam


Tehnična dovršenost jedi, lokalna živila, uravnotežena harmonija okusov, izkušena kuharska roka in ščepec tradicionalnosti so ključne sestavine dobrih jedi, na katere prisegajo v ljubljanski restavraciji Don’t tell mama. Prepričani v kakovost receptov in znanje, ki se skriva pri naših mamah in babicah, so kot prva restavracija v Sloveniji v sodelovanju s Centrom starejših občanov Trnovo (DEOS), Mladinskim domom Malči Beličeve in Prvo osebno zavarovalnico v petek, 5. oktobra, pripravili tekmovanje v kuhanju po receptih jesenskih jedi mam iz DEOS-a.

Prvi kuharski hackathon, v katerem so štiri ekipe kuhale jesenske jedi, se je zgodil v petek, 5. oktobra 2018, popoldne v Centru starejših občanov Trnovo. Vsaka od ekip je imela profesionalnega kuharja in profesionalnega kuharskega pomočnika ter zagnane pomočnike iz vsake od sodelujočih institucij, vsaki ekipi pa je svetovala tudi mama iz DEOS-a, po katere receptu je ekipa kuhala.

V času, ko so tekmovalne ekipe pripravljale jedi, je v dvorani DEOS-a potekal tudi zanimiv pogovor med stanovalci trnovskega centra starejših občanov in otroci iz bližnjega Mladinskega doma Malči Beličeve, dogodek pa se je pričel z nagovorom Nika Slavniča, direktorja marketinga v podjetju Everet in predavatelja na IEDC – Poslovni šoli Bled ter predsedujočega komisiji, ki je tudi ocenjevala pripravljene jedi. Slavnič je zbranim povedal več o pripravi jedi nekoč in danes, in medtem ko so starejši udeleženci povedali, da najbolj uživajo v jedeh, kot so močnik in carski praženec, so otroci med svojimi najljubšimi jedmi naštevali pico, zrezke in palačinke.

Po pogovoru, ki ga je moderirala direktorica DEOS-a Tinkara Godec in v katerem je sodeloval tudi redni gost restavracije Don’t tell mama, znani domači skladatelj zabavne glasbe in dirigent Mojmir Sepe – ta je bil prav tako član ocenjevalne komisije – pa so vsi udeleženci dogodka preizkusili pripravljene jedi: joto, ričet, krompirjev golaž in fižolovo juho, ter za posladek še štiri različne jabolčne štrudlje, ki so jih pripravile ekipe. V ocenjevalni komisiji sta sodelovali še lastnica restavracije Don’t tell mama Urška Jež in ustanoviteljica Srečne hiše za otroke ter nominiranka za letošnjo Slovenko leta revije Jana Alenka Žumbar Klopčič – obe tudi botri otrok iz Mladinskega doma Malči Beličeve.

Po oceni komisije je zmagala “rdeča ekipa” Prve osebne zavarovalnice z receptom mame Milke Črnić z ričetom in ravno prav sladkim jabolčnim štrudljem, po “glasu ljudstva”, torej večine zbranih udeležencev, pa sta bila najokusnejša fižolova juha in jabolčni štrudelj z dodatkom skute, ki ju je pripravila ekipa Doma Malči Beličeve.

Zmagovalna jed in mama, katere recept je zmagal, sta nagrajena z umestitvijo te jedi na redni meni restavracije Don’t tell mama, avtorica zmagovalnega recepta pa je dobila priznanje tudi na DEOS-ovem informacijskem stebru.

Foto: Siniša Kanižaj

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si