Drzni leseni predalniki za vsak dom

Vulgaris razstavlja v Centru inovativnega podjetništva NLB

Na razstavi Centra inovativnega podjetništva na Trgu republike 2, ki deluje pod okriljem NLB, je razstavljena serija štirih umetniških kosov iz kolekcije Vulgaris. Vulgaris woodcut je umetniška kolekcija omaric in predalnikov, ki jo ustvarjata vizualna umetnica Nina Koželj ter diplomirana inženirka lesarstva in mizarka Manca Kemperl.

 

Razstava v Centru inovativnega podjetništva bo na ogled do ponedeljka, 4. novembra 2019, vsak delavnik med 8. in 16. uro.

 

Na ogled so štirje predalniki, in sicer Poželenje, ki tematizira krog življenja in naše želje; Lahko noč draga, ki prikazuje širjave sanj; Oprostite, prosim, ki z motivom dojk simbolizira sodobno Artemido; in O volkovih na hrbtu, ki kaže naše strahove in naš zagon. Razstavo je mogoče obiskati od ponedeljka, 14. oktobra, do ponedeljka, 4. novembra 2019, vsak delavnik med 8. in 16. uro. Vljudno vabljeni!

 

Kolekcija pohištva Vulgaris je skrbno načrtovana v duhu sodobnega minimalizma, združenega s srednjeveško obrtjo. Čiste ravne linije nežno zaokrožajo najstarejšo grafično tehniko – lesorez. Na tej točki sta tako združena dizajn in umetnost v nova občutja. Izdelava vsakega predalnika se začne s skico grafike, nadaljuje pa z rezljanjem lesoreza, ki se nato ročno z žlico natisne na papir v petih izvodih. Po končanem odtiskovanju se lesena plošča oziroma matrica vdela v omarico/predalnik kot fronta, zaključni sloj pa je poliuretanski lak, ki ščiti les pred vlago in ostalimi vplivi iz okolja. Predalnik in pripadajoča uokvirjena grafika sta v celoti narejena ročno, iz slovenskega lesa v lesnem ateljeju Vulgaris. V vsaki od omaric je približno sto ur dela.

 

Predalnik Oprostite, prosim / I beg your pardon
Na nežnem češnjevem lesu, ki rahlo spominja na barvo kože, se motiv z repeticijo poveže v vzorec, ter tako simbolizira sodobno Artemido.

 

Nina Koželj in Manca Kemperl sta se z umetniško kolekcijo Vulgaris prvič predstavili leta 2018 in doslej prejeli priznanje za top izdelek razstave Čar lesa (2018) v Cankarjevem domu ter Nagrado Top5 na Sejmu pohištva Ambient (2018) na Gospodarskem razstavišču. Oktobra sta prejeli nagrado Big SEE wood award 2019 v kategoriji interier in pohištvo.

 

Povabljeni ali izbrani pa sta bili še na naslednje razstave: 3daysofdesign v Kopenhagnu 2019, Majski salon, Narodni muzej Slovenije, 2018, Galerija Račka – Festival erotične umetnosti, Celje 2018 in razstava sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih dediščine v Sloveniji, Slovenj Gradec 2018.

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si