Dvojni »DA«? Pred oltarjem in notarjem

Čaka vas eden najlepših dni v vašem življenju, mi pa pišemo o predporočni pogodbi. Verjetno mislite, da se nam je zmešalo. Verjamemo, da marsikomu misel na predporočno oziroma ženitno pogodbo ni blizu. Še posebej, ker pred svojim sanjskim dnevom zagotovo ne razmišljate o morebitni razvezi. Vendar pregovor: »Bolje preventiva kot kurativa,« tudi na tem področju še kako velja upoštevati.

Razlogi ZA

Sklenitev predporočne pogodbe pomeni odgovorno potezo v gradnji pozitivnega in dolgoročnega odnosa z vašim partnerjem, saj se ob morebitni razvezi zakonske zveze izognete:

– sporom glede delitve skupnega premoženja,

– presenečenjem glede premoženjskega stanja ali celo morebitnih partnerjevih dolgov,

– sodni intervenciji oziroma pogosto dolgotrajnim postopkom na sodišču,

– številnim neprijetnim stroškom, ki nastanejo zaradi sodne intervencije.

To zagotovo ni zame!

Verjamemo, da vam že misel na predporočno pogodbo ni prijetna. Ob tem sem vam verjetno poraja vprašanje, zakaj bi se sploh poročila, če se bova nekoč ločila. Misel na morebitno razvezo lahko za nekoga predstavlja prekletstvo, ki ni dobra popotnica za zakon. Oziroma si mislite, da nimate dovolj denarja in drugega premoženja, da bi bila pogodba sploh potrebna. Vsi pomisleki so zelo tehtni, vendar lahko opravila, povezana s pripravo in podpisom takšne pogodbe, s partnerjem razumeta kot sposobnost zrelega odnosa ter realnega pogleda na svet in okoliščine, ki lahko nastopijo na vajini skupni poti.

Kaj pa, če …?

Kaj pa, če se vam zgodi, da se vajini poti razideta, vi pa ste v zakonu zaslužili veliko več kot partner? Ali če sta se s partnerjem dogovorila, da doma skrbite za otroke in v primeru ločitve ne morete dobiti zaposlitve? Ali pa ima partner otroke iz prejšnje zveze, vi pa ne želite, da se vaši prihodki štejejo v skupno premoženje?

Kdo jo lahko sklene?

Predporočno pogodbo lahko skleneta zakonca, bodoča zakonca ali partnerja, ki živita v zunajzakonski skupnosti ali registrirani istospolni skupnosti.

Kaj naj predporočna pogodba obsega?

S pogodbo se s partnerjem pravočasno dogovorita o obstoju in obsegu skupnega premoženja, deležih na skupnem premoženju, odgovornosti do dolgov in o načinu delitve skupnega premoženja. S takšno pogodbo lahko primerno razporedite bremena skupnega kredita ter po želji ločite poslovne in osebne dohodke. Možno se je dogovoriti tudi o morebitnem medsebojnem preživljanju, prav tako lahko v predporočni pogodbi določita, da ta po določenem času preneha veljati.

Kdaj jo je primerno skleniti?

S partnerjem jo lahko skleneta pred sklenitvijo ali po sklenitvi zakonske zveze. Določila v njej se lahko nanašajo tako na čas trajanja zakonske zveze kakor tudi na primer razveze.

Kako jo lahko sklenete?

Pogodbo lahko za vas pripravi notar ali drugi pravni strokovnjak, npr. odvetnik po vaši izbiri.

Pravni strokovnjak vam lahko tudi svetuje glede tega, kaj lahko vključite v samo pogodbo in kaj ne. Prav tako vam lahko na podlagi svojih izkušenj pove, kje se v praksi lahko pojavijo težave in kako jih v pogodbi nasloviti. Tako vas bo vodil od zasnove do podpisa pogodbe pri notarju v obliki notarskega zapisa.

Primeren dogovor s partnerjem lahko poskrbi za pozitivno popotnico na vajini skupni poti ter boljši odnos in manj stresnih situacij v primeru ločitve.

Članek pripravila ekipa IURALL

 IURALL je spletna platforma za iskanje odvetnikov in druge pametne pravne rešitve

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si