Ekskluzivni intervju: Znamka Ranra zmagovalka Zalando Sustainability Awards

O čem govori znamka Ranra? Povejte nam o moškem, za katerega oblikujete?

Ranra je modna znamka s sedežem v Londonu/Reykjaviku, specializirana za prehodne kose vrhnjih oblačil, oblikovane tako za naravo kot urbano okolje. Izdelava poteka v Italiji, pri čemer uporabljamo zmogljivo usmerjene, odgovorno pridobljene tkanine in mešanico tehnik, ki jih navdihujejo športna oblačila, v nasprotju in kombinaciji z obrtniškimi ročno barvanimi zaključki.

Kje iščete navdih?

K vsaki kolekciji pristopamo skozi nenehen proces izpopolnjevanja. Posamezni slog se razvija v teku več sezon z nenehnim procesom izpopolnjevanja z našimi proizvajalci in nenehnim pogovorom med oblikovalcem in uporabnikom. Izboljša se dobavna veriga ali zmogljivost določenega materiala, pa tudi prileganje, podrobnosti in funkcija kosa.
Kolekcijo SS23 so navdihnili islandski vilini, skriti ljudje, ki živijo v naravi. Izgledajo in se obnašajo kot ljudje, le da so nekoliko srečnejši, lepši in bolje oblečeni.

Kako bi opisali svojo zadnjo kolekcijo in kateri so ključni kosi?

Delamo z idejo o arhetipih – par kavbojk, oksford srajca, pleten pulover in vetrovka ter raziskujemo, kako lahko z različnimi obdelavami dodamo različne lastnosti. Na primer, oksfordska srajca in jakna sta iz istega materiala, vendar obdelana na različne načine, kar ustvarja različno težo; ko držite oba predmeta enega poleg drugega, ne morete ugotoviti, da gre za isto tkanino, in to je res vznemirljivo.
Pri oksfordski srajci in suknjiču gre za isti material, vendar različno obdelan, tako da imata oba težo suknjiča in to je kul pri celotni proizvodnji, kjer izdelujejo tkanino in oblačilo. Želeli smo raziskati, kako lahko uporabimo različne obdelave, s čimer dodamo različne lastnosti, kar je zelo kul ideja. Če imaš oboje, ne bi nikoli opazil razlike.

Kaj vam pomeni trajnost?

RANRA se osredotoča na stvari, ki se dogajajo v zakulisju: dobavna veriga, nove proizvodne metode ali posegi v obstoječe pristope, trajne raziskave o možnostih recikliranja in popravilih … Gre za razumevanje, da bi moral “boljši dizajn” presegati oblačila vse do infrastrukture. Stvari, ki jih morda ne vidite, lahko pa občutite. Kot znamka verjamemo, da trajnostno oblikovanje ne more biti samo proizvodnja več istega izdelka v bolj etično pridobljenem materialu. Naš poudarek je na pristopih ali posegih, ki jih vodi oblikovanje, ki informirajo vsako odločitev v procesu načrtovanja in izdelave. Za RANRA je boljša zasnova prav tako dvom v obstoječe metode, pristope in predpostavke kot zagotavljanje rešitev. Te zamisli so enako pomembne kot premislek o obliki, silhueti, barvi in ​​izdelavi – in v mnogih primerih bo določena proizvodna metoda ali pristop narekoval te estetske odločitve. Za nas se proces oblikovanja začne na začetku dobavne verige in se razširi na načine, na katere stranka uporablja določen izdelek, kako podaljšamo to življenjsko dobo in kaj se zgodi, ko ni več uporaben.

Kako se izobražujete o trajnostnih spremembah, ki jih morate narediti – kot človek in kot blagovna znamka?

Berite čim več. Pogovorite se z inženirji in vsemi zaposlenimi v tovarni ter jih vprašajte, kje so težave. Pogovarjajte se z ljudmi v industriji, ki si prizadevajo za iste cilje.

S kakšnimi materiali ste delali in kako ste jih pridobili?

Uporabljamo veliko materialov! Ena stvar, ki jo počnemo že nekaj sezon, je iskanje naravnih alternativ materialom, ki temeljijo na zmogljivosti, ki bi jih običajno povezovali z vrhnjimi oblačili, npr. naravne vodoodbojne lastnosti volne ali obdelave, kot je ročno voskanje na eni od naših jaken. Načini torej, kako lahko izboljšate naravne lastnosti materiala v smislu učinkovitosti. Preučili smo tudi, ne samo učinkovitost, ampak tudi dolgotrajna oblačila, ki bodo dolgo časa klasična, in kako jih lahko naredimo manj škodljiva. Na večini naših oblačil delamo celostno z našim proizvajalcem, tako da z njim skupaj delamo na tkanini in oblačilih.

Na katere druge načine razmišljate o trajnosti v svojem načrtovanju in proizvodnji in ali bi želeli ta proces deliti z nami?

Na splošno poskušamo identificirati problem znotraj arhetipskih moških oblačil, ko gre za proizvodnjo, nato pa v našem procesu oblikovanja poskušamo najti rešitve za to. To je vedno naše izhodišče.

Kateri je vaš trenutni najljubši kos?

Zelena jakna Scooped z izrezom!

V katere trende bi morali vlagati vsi, da bi svojo garderobo pripravili na prihodnost?

Predlagam, da se izogibate trendom in kupite nekaj, kar bo dolgo ostalo v vaši garderobi.

Kaj vam pomeni zmaga na nagradi za trajnostni razvoj Zalando?

Res je neverjetno, da smo dobili to nagrado, ker potrjuje stvari, ki se dogajajo v zakulisju. Menimo, da nam daje priznanje za naš celoten oblikovalski etos, kjer sprejemamo težave in oblikujemo kot odgovor nanje. Prejeti nagrado Zalando za trajnostni razvoj in to priznanje je res vznemirljivo in zelo spodbudno. Spodbuja nas, da nadaljujemo z eksperimentiranjem in resnično definiramo, kaj pomeni trajnostno oblikovanje za studio, kot je naš.

James Cochrane

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si