Elektronska knjiga vse bliže bralcu

Sistem Biblos beleži 50-odstotno rast izposoje elektronskih knjig

Vedno več bralcev, sicer zvestih obiskovalcev knjižnic, uporablja sistem Biblos, ki jim omogoča enostavno izposojo knjig kadarkoli in od koderkoli, z bralnikom inkBook pa je branje prijetno in prijazno vsem, tudi ljudem s slabšim vidom. Poleg naraščajočega števila bralcev – v enem letu beležimo skoraj 50-odstotni indeks rasti izposoje knjig, je v sistemu tudi vse več naslovov, ki so na voljo in so letos že presegli številko 3000. 

Na pobudo hrvaških knjižnic je Beletrina letos začela tudi s pilotno uvedbo sistema iBiblos, ki povezuje devet knjižnic Istrske županije. Pogoji za članstvo in izposojo so enaki kot v Sloveniji, trenutno pa je v sistemu na voljo okoli 400 naslovov v hrvaškem jeziku.

Statistika kaže, da se je sistem Biblos dodobra uveljavil med slovenskimi bralci, dobro pa so ga sprejele tudi knjižnice in založbe. Trenutno je v sistem vključenih 60 knjižnic ter 145 založnikov in samozaložnikov, od tega se jih je v letu 2018 pridružilo 19 novih. Prav tako vztrajno narašča število uporabnikov, ki je že preseglo 17.000, skupno število za izposojo razpoložljivih naslovov pa se je povzpelo nad 3.000, pri čemer je bilo v letu 2018 dodanih 671 novih.

Velik skok beležimo pri številu izposoj, ki je v obdobju od leta 2017 do leta 2018 naraslo za skoraj 50 odstotkov, lani pa se je število izposoj približalo številki 76.000. Povprečni uporabnik si je lani izposodil več kot sedem naslovov, kar je dva več kot leto poprej. Pozitivni trend se nadaljuje tudi letos, ko v prvem trimesečju beležimo skoraj 20.000 izposoj, lani v tem času pa jih je bilo 15.411.

Približno tretjino vseh izposoj po pričakovanjih beležijo v Ljubljani, kjer je največ knjižnic, prebivalci prestolnice so tako lani prebrali skupno 25.670 e-knjig, sledijo pa jim Kranjčani s 5.361 knjigo in Domžalčani s 4.682 naslovi.

Najbolj brane e-knjige so bile v lanskem letu Jezero Tadeja Goloba, ki si ga je izposodilo 1.572 bralcev, sledi uspešnica Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače s 1.361 izposojami, na tretjem mestu pa je prvi tuji avtor Jo Nesbo z romanom Žeja, ki je zabeležil 1.036 izposoj.

Šest let je minilo, odkar je zaživel Biblos, prva slovenska platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo je skupaj s slovenskimi knjižnicami vzpostavila založba Beletrina. Biblos povezuje založbe, knjižnice in bralce, ki jim omogoča preprost dostop do  e-knjig kjerkoli po svetu. Pogoja sta le dva, članstvo v kateri od slovenskih knjižnic ter dostop do svetovnega spleta. Sistem je enostaven za uporabo in je dostopen 24 ur na dan, tako da se ni treba ozirati na delovni čas knjižnice.

Platforma omogoča branje na elektronskih napravah, vključno s pametnim telefonom, najbolj elegantno pa je s pomočjo bralnika inkBOOK, ki ga je Beletrina razvila za Biblos. E-knjiga omogoča udobno branje kjerkoli po svetu, kamor seže svetovni splet, poleg tega pa je Biblos pisan na kožo tudi ali zlasti starejšim z različnimi oviranostmi. Gibalno oviranim ni treba po knjige v oddaljeno knjižnico, bralnik pa je prilagojen tudi slabovidnim.

Bralnik inkBOOK je na voljo v dveh izvedbah, osnovni in izpopolnjeni. Obe imata očem prijazen e-papir, ta pa zaradi mat zaslona omogoča visoko kontrastni način za slabovidne, ki si lahko poljubno prilagajajo velikost črk in oblike osvetljevanja zaslona. Bralnik Biblos omogoča tudi namestitev katerekoli spletne knjigarne, nanj pa je možno naložiti več tisoč knjig.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si