Enostavna čokoladno-kavna torta brez moke

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Obožujem kavo, morda celo bolj kot čokolado. Vsekakor sta tako kava, kot tudi čokolada dve najljubši razvadi. Tako, da si lahko samo predstavljate kako navdušena sem bila, ko se je Jernej odločil uporabiti v sladici kar obe poslastici. Ta torta je pripravljena v 10 minutah, nato jo samo še spečete in že uživate. Je zelo zelo sočna in tako ostane tudi več dni, če vam uspe kakšen kos prihraniti. Je tudi brez glutena in polna čudovitega okusa čokolade in kave. Dodate samo še kavni premaz in že boste imeli boljši dan. Uživajte, dober tek.

 

flourless-espresso-cake_webZa 26 ø cm model za torte
Čas priprave: 10 minut
Čas pečenja: 45 minut

SESTAVINE:

ČOKOLADNO KAVNA TORTA BREZ MOKE
250g čokolade (z vsaj 65 – 70% delci kakava)
180g masla, plus malo za premaz pekača
70g sveže skuhane kave espresso
6 jajc
180g sladkorja
260g fino mletih lešnikov
20g nesladkanega kakava v prahu
5g morske soli

SVILEN KAVNI PRELIV
80g sladkorja
15g nesladkanega kakava v prahu
100g sveže skuhane kave espresso

POSTOPEK:

1. STOPIMO ČOKOLADO
Pečico segrejemo na 190°C. Na kuhalnik pristavimo kozico s približno pol litra vode. Čokolado in maslo raztopimo nad vodno kopeljo, pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. Dodamo sveže skuhano espresso kavo (oziroma filtrirano kavo) in maslo ter morsko sol. Premešamo z metlico in mešanico rahlo ohladimo.

2. STEPEMO JAJCA IN SLADKOR
Jajca in sladkor stepemo z električnim mešalnikom, tako da se volumen potroji in postane blede barve, stepamo približno 5 minut v ognjevarni posodi nad vodno kopeljo. V jajčno zmes vmešamo ohlajeno čokoladno zmes. Stepamo 2 – 3 minuti, tako da nastane homogena zmes. Dodamo tudi mlete lešnike in dobro premešamo s pomočjo kuhinjske lopatice.

3. KAVNI PRELIV
Naredimo kavni preliv. V kozico damo sladkor, kakav in sveže skuhano espresso kavo (oziroma filtrirano kavo). Sestavine zavremo in kuhamo 2 minuti. Redno mešamo in odstavimo. Shranimo do nadaljnje uporabe.

4. POSTREŽEMO
Pekač za torte, premera 26cm, dobro namastimo z maslom. V pekač vlijemo testo. Temperaturo pečice znižamo na 170°C in pečemo 45 minut. Pečeno torto rahlo ohladimo in postrežemo s kavnim prelivom ali vanilijevim sladoledom.

choco coffee cake_jernejkitchen

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si