Fabergé in Malalan: poklon lepoti, obliki in genialnemu rokodelstvu

V hišo Malalan iz Ljubljane se vrača prvo ime svetovnega draguljarstva – Fabergé. V novembru sta Peter Malalan, lastnik in direktor draguljarne Malalan in Sarah Fabergé, pravnukinja slavnega Petra Carla Fabergéja, predstavila kolekcije nakita te slavne draguljarske hiše, ki je ponovno na voljo v draguljarni Malalan v Ljubljani. V objemu Kristalne dvorane portoroškega hotela Kempinski Palace so v na ogled postavili izjemne draguljarske mojstrovine.

Imena Fabergé ni treba posebej predstavljati. Skoraj vsakdo je slišal vsaj za fabergejévo jajce. Ruska cesarska družina Romanov je oboževala umetnine iz plemenitih kovin in dragih kamnov. Neverjetne rokodelske spretnosti Fabergéjevih draguljarskih mojstrov jih niso pustile hladne. Ko je Fabergé postal dvorni draguljar, se je začela pisati neverjetna zgodba, ki traja še danes.  Fabergé je bil in ostaja sinonim za prestiž genialnega oblikovanja, presenetljivih detajlov in neverjetno natančne izdelave.

Današnje kolekcije nakita Fabergé so prečudovit in spretno oblikovan preplet tradicije in sodobnih oblik. Natančna izdelava vsake podrobnosti navdušuje. Poleg plemenitih kovin in dragih kamnov še danes uporabljajo tradicionalne metode giljoširanja in emajliranja, tehnike, ki jih danes obvlada le še peščica mojstrov. To je nakit, ki je dejansko večen. Naj ga kupite zase ali za svoje najdražje, v njem boste uživali vi in še mnoge generacije za vami.

COLOURS OF LOVE

Kolekcija Colours of Love ponazarja »življenje v barvah«, s čimer nevidno staplja osupljive barvne drage kamne, umetniško genialnost in izjemno rokodelstvo. Fabergéjevi pisani dragi kamni so del nakita zaradi svoje izbrane barve, brusa, čistosti in karakterja. Kolekcija Colours of Love ponuja dizajne, ki ugajajo tako sodobnemu kot klasičnemu okusu. Ta kolekcija slavi posebne življenjske dogodke, mejnike in trenutke, ki se vtisnejo v spomin, in sicer z navdihujočimi prstani, obeski in uhani z dragimi kamni, ki so namenjeni zaroki, obletnici ali praznovanju.

EMOTION

Kolekcija nakita Emotion, prepojena z intenzivnimi barvami, raziskuje intelektualno in umetniško bogastvo Fabergéjevega sveta. Ti drzni in smeli kosi nakita ponazarjajo fovističen pogled na barvo kot čustveno silo in izraz občutenja. Kolekcija je sestavljena iz slikarsko abstraktnih kompozicij naključnega pavé vzorca s skupki živahnih barv najkakovostnejših barvnih dragih kamnov. V pravem duhu Fabergé ti kosi še naprej premikajo meje oblikovanja in rokodelstva.

ESSENCE

Nakit Essence slavi Fabergéjevo ljubezen do presenečenj in duhovitosti. Izdelana je iz 18-karatnega zlata, vsak kos pa je navdihnilo ikonično carsko jajce, ki pa vendar vključuje sodoben pristop k uporabi diamantov in barvnih dragih kamnov. Kolekcija vključuje prstane, obeske, uhane in zapestnice iz belega, rožnatega in rumenega 18-karatnega zlata.

HERITAGE

Kolekcija Fabergé Heritage navdih črpa iz njihovih originalnih umetnin, pri čemer zajame tipično prefinjenost, kulturno bogastvo in tehnično popolnost znamke. Tradicionalni, pogosto kompleksni materiali in tehnike, kot je občutljiva umetnost emajliranja, giljoširanja in ročnega graviranja, predstavljajo prepoznavne elemente te barvite in razkošne kolekcije. Te prepoznavne Fabergéjeve tehnike se danes reinterpretirajo za ustvarjanje sodobnega videza. Svetlikajoč se emajl nas popolnoma uroči na oblinah Fabergéjevih ikoničnih jajčnih obeskov, zapleteni vzorci, ki spominjajo na ploskve dragih kamnov, pa kot talisman krasijo prstane in zapestnice. Ker ostaja zvest svoji naklonjenosti navdušenju in odkrivanju, je Fabergé v svoje obeske skril nepričakovana presenečenja, ki utelešajo filozofijo Petra Carla Fabergéja o združevanju umetnosti, rokodelstva in domiselnosti.

IMPERIAL

Kolekcija Fabergé Imperial išče navdih v blišču nakita carskega dvora dinastije Romanov. Ta poetična kolekcija raziskuje svet Petra Carla Fabergéja, torej Rusije iz preloma stoletja, s svojo mikavno mešanico nostalgije in veselja, veseljačenja ob staroruskih tradicijah, obrteh, bajkah in folklori, črpa pa tudi iz dobro ločljivih letnih časov, od katerih ima vsak svoja praznovanja in obrede, je oda ritmu narave, ki je oblikoval ruski življenjski slog. Nakit v pravem Fabergéjevem slogu demonstrira intuitivno medsebojno delovanje redkih barvnih dragih kamnov in diamantov ter vrhunskega rokodelstva, ki zajame in odraža spreminjajočo se svetlobo, barve in atmosfero vsakega letnega časa. Prefinjeno obilje te kolekcije osvetljuje očarljivi svet Fabergéja, pri čemer povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost.

TREILLAGE

Nakit iz kolekcije Treillage navdih črpa v diamantnem rešetkastem jajcu, ki ga je Fabergé ustvaril leta 1892. Vzorec rešetke se je pojavil tudi na Fabergéjevih cigaretnicah, ročajih sončnikov in okvirjih slik ter je tako postal njihov prepoznavni motiv. Evokativni dizajni z mehkim, tipnim prešitim vzorcem, posutim z dragimi kamni, predstavljajo popolno združitev dediščine in sodobnosti, ki je danes tako velik del Fabergéjevega etosa. Ta razkošna kolekcija iz rožnatega in belega zlata v obliki prešite blazine je posuta z bleščečimi barvnimi dragimi kamni, med katerimi najdemo rubine, ametiste, oranžne, rumene, rožnate in modre safirje, favorite, smaragde in bele diamante.

Ta prečudoviti nakit si lahko ogledate v živo in je v prodaji v draguljarni Malalan, Mestnem trgu 21 v Ljubljani ali v spletni trgovini Malalan. Prijazno vabljeni.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si