Festival Glej, ŠtudenTeater 4.0  

 GLEDALIŠČE GLEJ GOSTI

ŠTUDENTSKE AVTORSKE PREDSTAVE,

NASTALE V PROJEKTU ŠtudenTeater

 

V Gledališču Glej v Ljubljani bo med 1. in 3. marcem potekal že četrti festival Glej, ŠtudenTeater, ki je skupni projekt Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in Gledališča Glej. Festival je rezultat nekajmesečnega dela v projektu ŠtudenTeater, v okviru katerega so študentje ne-akademijskih smeri pod mentorskim vodstvom poklicnih gledališčnikov ustvarili deset novih, svežih avtorskih predstav.

Nič novega
Foto: Zala Zagoršek

Projekt ŠtudenTeater je nastal v sodelovanju JSKD in Gledališča Glej, mladi gledališčniki pa so sprva ustvarjali le v Ljubljani. Preteklo sezono so se jim pridružili Štajerci, tokrat pa se niso odpravili le preko Trojan, temveč so namočili noge tudi v morje, tako da je projekt potekal v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici, kot partnerji projekta pa sodelujejo Moment Maribor v sklopu GT22, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Zveza kulturnih društev Nova Gorica in Center mladih Koper.

Vse sodelujoče skupine se bodo predstavile na zaključnem festivalu v Ljubljani, ko se bo v treh dneh na odru Gledališča Glej zvrstilo deset svežih avtorskih predstav.

Projekt se je razvil iz razmisleka, da imajo mladi izjemno dobre možnosti za ustvarjanje v srednji šoli, medtem ko se študentom ne-akademijskih smeri, ki jih vznemirja gledališki izziv, te možnosti naenkrat zožijo. Glede na odziv študentov projekt zagotovo dosega svoj namen, za primerjavo povejmo, da so lani ustvarili osem predstav, letos pa deset, v katerih je sodelovalo okoli 70 igre željnih mladih, ki pod mentorskim vodstvom mladih, a uveljavljenih poklicnih igralcev in režiserjev, raziskujejo gledališki prostor in iščejo svojo odrsko govorico. Takšna množica ustvarjalnih mladih na enem kupu rezultira v drznih, svežih, inovativnih, provokativnih in politično povsem nekorektnih predstavah. Takšnih, kot je generacija, ki jih ustvarja.

»Kako narediti 10 super predstav na leto? Potrebuješ zajeten budget pa umetniški svet pa programske usmeritve pa ansambel 40 igralcev pa armado sodelavcev, še eno armado scenskega osebja, dva ali pa raje tri paralelne super odre za nemotene vaje pa … Ali pa potrebuješ samo super idejo in hordo super študentov, ki gredo z glavo skozi zid in enostavno delajo in – naredijo 10 super predstav. Preprosto? No, nam to uspeva že četrto leto!« skrivnost uspeha pojasnjuje  Matjaž Šmalc.

Namen projekta, katerega koordinatorji so Inga Remeta, Matjaž Šmalc ter Marko Bratuš (k.g),  je študentom, ki se želijo preizkusiti v gledališkem ustvarjanju, čeprav to ni njihova poklicna izbira, nuditi infrastrukturno, kreativno in organizacijsko pomoč. Skupinam, ki so se formirale znotraj projekta, omogoča prostor za vaje, prostor končne produkcije v Gledališču Glej in mentorja, poklicnega gledališkega ustvarjalca, ki jih med procesom nastajanja predstave vodi, jim svetuje in jih usmerja.

Mrtvi hočejo
Foto: Neža Oblak

Festival se bo pričel v petek, 1. marca ob 17.00 uri s predstavo 108,1 MHz, v istem dnevu bodo sledile predstave Šusuglavo, V sobi in Poljubna vsebina. V sobotnem večeru se bodo predstavili s performansi In predstava bo?, Pihal bo Yugo in Superženska, festival pa bodo v nedeljo zaključile predstave Iz kokona, Kar bomo želeli in Pot v neznano.

Predstave so nastajale pod mentorskim vodstvom performerke in pedagoginje Barbare Polajnar, režiserk Ajde Valcl, Nike Bezeljak in Tjaše Černigoj, igralcev Mihe Nemca, Roka Matka, Matevža Bibra, Klemna Janežiča in Roka Kravanje ter igralke in performerkeKatarine Stegnar.

Če potegnemo črto pod projekt vse od njegovih začetkov, je v štirih letih je nastalo kar 28 predstav, s širitvijo iz Ljubljane v druga mesta pa lahko rečemo, da prerašča v pravo študentsko gledališko gibanje.

»Kako hitro otroci odraščajo. Projekt ŠtudenTeater je še pred nekaj leti bil zgolj ideja ob pijači, letos pa zaključujemo že četrto sezono, ki bi jo mladosti navkljub lahko poimenovali že kar »zrelo obdobje«. Iz plenic, prek kratkega obdobja otroških bolezni, naravnost na faks. No, sicer pa se kaj drugega od ŠtudenTeatra niti ne bi pričakovalo. Naj živi obdobje faksa – ki naj traja vsaj toliko kot povprečen študij na FDV-ju! Na še naslednjih 20 let!«, pa je ob bok festivalu povedal Marko Bratuš.

Pot v neznano
Foto: Rok Kravanja

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si