Galerija paviljona Expano z novo fotografsko razstavo

 »Po stopinjah mojega deda« 

 

Odprtje fotografske razstave Mankice Kranjec

8. junij 2019, 16.00, Galerija paviljona Expano, Murska Sobota, Prekmurje

Mankica Kranjec, osebni arhiv, Po stopinjah mojega deda, Prekmurje

V soboto, 8. junija 2019, ob 16. uri, bo v Galeriji paviljona Expano v Murski soboti, odprtje razstave »Po stopinjah mojega deda«, fotografinje in novinarke Mankice Kranjec. »To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded, pisatelj Miško Kranjec,« je o razstavi zapisala avtorica.

Z izbranimi vizualno zanimivimi prizori fotografinja Mankica Kranjec predstavlja motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je njen ded, izvrstni pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo mladost v močvirju. V svoj objektiv je ujela vasi, kamor se je s kolesom odpeljal v pekarno po svež rženi kruh, in našla neskončne ravnice, kamor je rad hodil na lov …

Mankica je pričevalka nekega časa in hkrati dokumentaristka podob, ki bodo nekoč morda izginile. Skozi 30 izbranih fotografskih motivov gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri, ter tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Gre za posebej premišljen in celostno zastavljen koncept, ki je nastajal leto dni. Fotografije bodo razstavljene v starih lesenih prekmurskih okvirjih, razstava pa bo enkratno dopolnjena tudi z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini Mankičinega očeta Matjaža.

Razstava bo v Galeriji paviljona Expano v Murski Soboti na ogled do 31. avgusta 2019, svojo pot pa bo nadaljevala v Washingtonu v ZDA. Fotografije bodo še letos na ogled tudi po drugih krajih Prekmurja, prihodnje leto pa širše po Sloveniji.

This slideshow requires JavaScript.

Dodatne informacije:

Mankica Kranjec

041609383

mankica@gmail.com

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si