Genij Pablo Picasso je ustvaril več kot 50.000 del

National Geographic napoveduje drugo sezono antologijske serije Genij – Pablo Picasso, ki bo predstavila življenje vplivnega španskega slikarja. Prvo sezono serije Genij, ki se je pred kratkim končala, si je ogledalo več kot 45 milijonov ljudi po vsem svetu.

Umetniška kariera Pabla Diega Joseja Francisca de Paula Juana Nepomucena Marie de los Remediosa Cipriana de la Santisima Trinidada Ruiza Picassa je trajala več kot 80 od njegovih 91 let, večinoma v njegovem drugem domu, Franciji. Prav tako kot osrednji lik prve sezone serije Genij, Albert Einstein, si je tudi Picasso predstavljal svet in ga interpretiral povsem drugače in zunaj običajnih okvirjev, nenehno je odkrival nove načine našega dojemanja umetnosti in ustvarjalnosti. Plodovit umetnik je ustvaril več kot 50.000 umetniških del, med njimi najbolj izstopajo Stari kitarist iz njegovega modrega obdobja, ki je zdaj razstavljen v muzeju Art Institute of Chicago; Guernica, ki je nastala po navdihu nacističnega bombardiranja majhnega španskega kraja z enakim imenom, in je zdaj razstavljena v madridskem muzeju Museo Reina Sofia v Španiji; in delo Les Demoiselles D’Avignon, naslikano po navdihu ljubice in muze Fernande Olivier, ki je zdaj razstavljeno v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku.

 

 

Strastna narava in neusahljiva želja po ustvarjanju sta bili neločljivo povezani z njegovim osebnim življenjem, v katerem je izkusil burne zakone, številne afere in nenehno menjavanje političnih in zasebnih zaveznikov. Večino življenja je prebil v živahnem Parizu v prvi polovici 20. stoletja, kjer je srečeval pisatelje in umetnike, med njimi Ernesta Hemingwaya, Coco Chanel, Henrija Matissa, Marca Chagalla, Gertrude Stein, Georgesa Braquea, in Jeana Cocteauja. Picasso se je nenehno na novo odkrival. Vedno je stremel k temu, da bi bil inovativen in premikal meje umetniškega izražanja.

 

 

Snemanje serije načrtujejo v drugi polovici tega leta in bo premierno predvajana leta 2018 na programih National Geographica v 171 državah in 45 jezikih.

Save

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si