Globok poklon, 140-letna lepotica, idrijska čipka!

Eva Ahačevčič, manekenka, v kreaciji Stanke Blatnik Blagotinšek

V Ljubljani se to poletje obeta veliki modni spektakel, ki bo v ospredje postavil čarobno, elegantno, skrivnostno lepotico – čipko. Na imenitnem dogodku v okviru 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA – 24.junija 2016 – bodo priznani slovenski kreatorji predstavili unikatne čipkaste večerne kreacije, s svojimi modnimi čipkastimi zamislimi za najstnice pa bodo večer popestrili tudi izbrani študentje Naravoslovnotehniške fakultete. Vrhunske manekenke, glasbeni in plesni gostje ter številna presenečenja – v dvorani Kupola ljubljanskega Gospodarskega razstavišča se bo odvil edinstven večer, katerega namen je tudi počastiti častitljivo 140. obletnico neprekinjenega delovanja Čipkarske šole Idrija. Že naslednji dan pa sledi slavnostna predstavitev umetniške instalacije Golobica na valovih alfa, ki je delo priznane multimedijske ustvarjalke Eve Petrič.

Čarobna, elegantna, skrivnostna – idrijska čipka

Poleg živega srebra so sloves Idrije ponesle po svetu tudi znamenite idrijske klekljane čipke. Ta imenitna domača in umetnostna obrt, ki marsikdaj presega raven rokodelske spretnosti in prehaja v območje pravcate likovne ustvarjalnosti in ornamentike, ima v Idriji izpričano več kot 300 letno tradicijo. Klekljanje, ki zahteva veliko znanja, ročnih spretnosti in mnogo ur potrpežljivega dela, postaja pri nas in v svetu znova vse bolj cenjeno.
Kreacija Mojce Celin

Spektakularni modni spektakli v čast idrijski čipki

Ker v Idriji verjamejo, da je idrijska čipka kot dediščina preteklosti tudi izziv za prihodnost, želijo z organizacijo modnih revij v sodelovanju  s priznanimi slovenskimi kreatorji pokazati, da tradicijo ne le ohranjajo, temveč jo razvijajo in nadgrajujejo naprej. Pri tem sledijo novim modernim trendom in vključujejo nove ideje, prilagojene edinstvenemu jeziku čipke.

toaleta Damijane Bitežnik Logar

Prva modna revija z naslovom Miss idrijske čipke je bila organizirana v okviru 24. Festivala idrijske čipke leta 2005 kot natečaj. Nanj se je odzvalo 47 oblikovalcev s 100 skicami. Strokovna komisija je izbrala 12 finalistov, ki so pristopili k izvedbi projekta. Prireditev je bila zelo odmevna. Najlepše 3 kreacije pa je odkupil Mestni muzej Idrija in so razstavljene na stalni razstavi idrijske čipke v MMI.

Druga modna revija z Naslovom Modni spektakel idrijske čipke je bila organizirana v okviru 30. Festivala idrijske čipke v letu 2011, ko je Idrija prejela naziv Alpsko mesto leta. Kreatorji so predstavili 30  večernih kreacij z idrijsko čipko ter kolekcijo poročnega spodnjega perila z idrijsko čipko. Prireditev je bila množično obiskana, saj je bila Modra dvorana v Idriji polna in medijsko opažena.

kreacija BORUT ŠULIN Iryna Osypenko, manekenka

Tretjo modno revijo z naslovom Čipkasti modni spektakel organizirajo letos izjemoma v okviru 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA, ki bo potekal od petka, 24.6., do nedelje, 26.6.2016, v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču v počastitev 140 letnice neprekinjenega delovanja Čipkarske šole Idrija.

Nika Mihelčič, manekenka v kreaciji Boruta Šulina

Modna revija, na kateri bo v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija, Društvom klekljaric idrijske čipke in Društvom klekljaric Črni Vrh Godovič ter pod pokroviteljstvom Občine Idrija sodelovalo 14 priznanih slovenskih kreatorjev s po dvema večernima kreacijama ter 14 študentov Naravoslovnotehniške fakultete s kreacijami za najstnice, se bo odvijala v petek, 24.6., ob 21. uri v dvorani Kupola.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si