GRAZIA NA POTEPU: gremo na otok sreče

Čeprav ne vemo, kdaj bomo lahko zares potovali in spet raziskovali nove skrite kotičke, so sanje seveda dovoljene! Peljemo vas na z vetrom preplavljen karibski otoček. Tukaj boste varni pred orkani in hrupom. Aruba je tudi polna starodavnih kulturnih znamenitosti, privlačnih trgovinic in šik hotelov.

Na Arubi, majhnem karibskem otočku, le 25 kilometrov oddaljenem od južnoameriške obale, se času ustavi, sprehod po belem pesku in kopanje v turkiznem morju so nekaj običajnega. Morda se tudi zato tukaj plamenci sprehajajo po obali, kot bi se zavedali, da so najbolj priljubljen objekt fotografiranja na otoku. Najdete jih tudi na glavnih ulicah Oranjestada, glavnega in hkrati največjega mesta na otoku, kjer je poleg prikupnih plamencev tudi vrsta prestižnih trgovinic in butikov. Mesto spominja na nakupovalne ulice večjih prestolnic, v njem pa srečate ameriške turiste, ki so v marini privezali jadrnice ter se ustavili na otoku za nakupe in hladno kokakolo. Aruba ima na drugi strani poleg privlačnega turističnega obraza tudi avtentičen, sproščen, vesel obraz, ki nima veliko skupnega s turizmom. Je otok, kjer ne obstaja dresscode oziroma je ta čisto preprost: kratke hlače in T-majica.

Ne preseneča, da je priljubljeni potovalni vodnik Lonely Planet Arubo razglasil za eno od svojih trendnih destinacij za leto 2020. Eden od razlogov je tudi otoška zavezanost obnovljivosti in okoljski zaščiti, ne zaostaja pa tudi dejstvo, da na tem otočku brez večjih težav najdete razgled, ki vas pusti brez besed, zlasti na vzhodni in severozahodni obali. Ta del se ponaša z najlepšimi plažami, ker pa zanje večinoma vedo le domačini (in zdaj tudi vi!), na njih ni gneče – ena takšnih je plaža Eagle. Najboljši način za raziskovanje Arube je najem avtomobila. Čeprav je na večini karibskih otokov promet prepovedan, je Aruba ena od izjem. Splača se videti stalaktitne jame Guadirikiri, ki so del Nacionalnega parka Arikok in zanimivo

 

Eagle Beach

Dos Playa v Nacionalnem parku Arikok

Sreča je tam doma (tudi zdaj), fotografije so bile posnete včeraj:

Ta košček sveta si je zagotovo vredno dati na seznam želja!
Foto: Marko Šalamun, Instagram

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si