GRAZIA potuje: velikonočne počitnice na Dunaju

Če se boste odločili pomladne dni preživeti v avstrijski prestolnici, le-ta obiskovalcem ponuja različne športne aktivnosti, kulturne dogodke, kulinarična razvajanja in druge zanimivosti, ki predstavljajo Dunaj v vsej svoji raznolikosti.

2

Volksgarten © WienTousimus/Christian Stemper

V pomladnih mesecih se na Dunaju poleg stalnih kulturnih prireditev kar vrstijo možnosti za šport, zabavo, oddih in raziskovanje. Športni navdušenci se lahko udeležijo treh maratonov: dunajskega gasilskega teka (2. aprila), velikega dunajskega maratona „Vienna City Marathon“ (10. aprila) ali avstrijskega ženskega teka (22. maja). Kolesarji se lahko podajo na skoraj 1.300 km kolesarskih prog – med njimi najdemo tudi tematsko zastavljene kolesarske poti, ki šport nadgradijo še s kulturo in naravo, ali pa možnosti za gorsko kolesarjenje. Pohodniki lahko obiščejo višje ležeče točke Dunaja (npr. Kahlenberg, Leopoldsberg, Hermannskogel …) ali se potepajo npr. po sledeh velikih skladateljev (Mozarta ali Beethovna) ali likovnih umetnikov (Klimta). Lahko si privoščijo oddih na prostem v širokem naboru dunajskih parkov (Prater, mestni park, Volkgarten, Schönbrunn …), vrtov (npr. botanični vrt Univerze na Dunaju in Shakerspearjev vrt z rastlinami, ki jih omenja v svojih delih) in gozdov (npr. Dunajski gozd ali zaščiteno naravno območje Lainzer).

Foto3

Vienna City Marathon © VCM/FinischerPix

Zelen zabaviščni park Prater, ki ga prepoznamo predvsem po velikem kolesu, letos praznuje 250 let in ponuja zabavo, veliko zelenja in odlično hrano. Letno si ga ogleda kar 4,2 milijona obiskovalcev. Letos z obnovljeno podobo praznuje svojo 100-obletnico tudi popularna tržnica „Naschmarkt“, kjer lahko najdete kuhinje z vseh koncev sveta, se izgubite med pisanimi in dišečimi začimbami, obiščete bolšji sejem, košare pa napolnite s sadjem, zelenjavo, kruhom, mesninami in sladkarijami.

V času velikonočnih praznikov bo na Dunaju mnogo dogodkov namenjenih predvsem otrokom do 13. leta – od športa, muzejskih razstav, ustvarjanja in pripovedovanja pravljic. Mladi in malo manj mladi lahko obiščejo tudi številne velikonočne sejme s široko ponudbo velikonočnih okraskov in kulinaričnih dobrot.

V mestnem središču že stojijo gostinski vrtovi (po dunajsko: Schanigärten) za uživanje ob kavi z mlekom (Wiener Melange) in najprepoznavnejši dunajski sladici – Sacherjevi torti.

Več informacij poiščite na:
Načrt kolesarske poti: http://www.fahrradwien.at/routenplaner/
Sprehodi po Dunaju: https://www.wien.info/en/sightseeing/green-vienna/walks-in-Vienna
Velikonočni sejmi: https://www.wien.info/en/shopping-wining-dining/markets/easter-markets
Prater: https://www.wien.info/en/sightseeing/prater
Naschmarkt: https://www.wien.info/en/shopping-wining-dining/markets/naschmarkt

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si