Hekaton: aktivnost, ki je obnorela mlade

https://www.instagram.com/p/CjspdEOIkqy/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
V zadnjih letih se je povsod po svetu vedno pogosteje začela pojavljati stvar, ki se ji reče hekaton. Zasluga za popularnost tega dogodka gre predvsem izjemni priložnosti, ki jo hekaton predstavlja mladim, zato ni presenečenje, da jih lahko tudi v Sloveniji zasledimo vedno več. Naslednji na obzorju, ki ga ne smeš zamuditi, je zagotovo LIT hekaton, ki bo že 11. novembra. Zmagovalna ekipa bo namreč osvojila nagrado v višini 2000 evrov!

Kaj »hekaton« sploh pomeni?

Izraz hekaton tvorita besedi hack in marathon. Hekatoni izvirajo iz Združenih držav Amerike, kjer so se prvič pojavili okrog leta 2000. To so bili dogodki, na katerih so se programerji, dizajnerji in razvijalci zbrali v ekipe. Skupaj so se nato lotili problema tako, da so razvili aplikacijo, ki je predstavljala rešitev.

Kljub temu, da so se na začetku hekatoni pojavljali le na področju računalništva in informatike, jih danes lahko zasledimo na mnogih področjih, njihove rešitve pa presegajo meje tehnoloških aplikacij in računalništva.

Znanja za lajf

Skozi hekatone mladi spoznavajo nove načine, kako se lotiti reševanja izzivov, dobijo pa tudi vpogled v različna področja, ki jih morda še ne poznajo. Nudijo jim priložnost, da teoretično znanje aplicirajo v praksi in poiščejo odgovore na vprašanja, s katerimi se srečujejo v resničnem svetu. Naučijo se, kako do izzivov pristopiti sistematično, si vzeti čas, da spoznajo njihovo ozadje in nato rešitve podprejo z ustreznimi podatki. Poleg tega skozi hekatone mladi dobijo možnost izkustva različnih panog, s katerimi se spoznavajo na novo.

Eno izmed področij, ki zlasti mladim lahko predstavlja nekaj neznanega, je področje zavarovalništva in osebnih financ. Prav z namenom opismenjevanja na tem področju je nastal projekt Lajf je igra tveganja, v okviru katerega poteka LIT hekaton. Organiziran bo že drugo leto zapored, lani pa je v njem sodelovalo več kot 150 dijakov in študentov.

Igri se bodo pridružili tudi izkušeni mentorji

Skozi reševanje izziva bodo tekmovalci deležni pomoči in podpore LIT mentorjev, ki prihajajo iz različnih zavarovalnic. Pridružili pa se jim bodo tudi člani LIT odbora, zmagovalci lanskega LIT hekatona, ki se bodo prvič preizkusili v vlogi mentorjev. Ker so pripadniki generacije, ki je odraščala z vsem, kar je digitalno, bodo z vrstniki delili svoja mnenja, obogatena s preteklo izkušnjo. Na koncu bodo vsi mentorji ocenili rešitve tekmovalcev in razglasili zmagovalno ekipo, ki bo prejela nagrado.

Si želiš nove hude izkušnje in ob tem osvojiti 2000 evrov?

Čim prej zberi ekipo, prijavite se lahko do 7. novembra, oziroma do zapolnitve mest! Prijavijo se lahko polnoletni dijaki in študenti, v ekipah s tremi ali štirimi člani. Hekaton bo potekal delno preko Zooma, delno pa v Triglav Labu.

Prijavo oddaš preko spletnega obrazca, več o projektu LIT pa si lahko prebereš tudi na Instagram in Facebook profilu.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si