Hollywoodska zvezdnika v čudovitem Piranu

V soboto, 22. julija, sta Portorož in Piran v organizaciji Turističnega združenja Portorož obiskala oskarjeva nagrajenca Michael Minkler in Mark Ulano, oblikovalca zvoka za filme kot so Titanik, Vojna zvezd, Chicago ter filme režiserja Quentina Tarantina. 

Oblikovalec zvoka Michael Minkler je legenda filmske industrije in trikratni dobitnik oskarja z več kot 40-letno uspešno kariero, v kateri je postavil tehnološke standarde filmskega zvoka. V svoji karieri je sodeloval pri filmih kot so Vojna zvezd, JFK, Chicago, Disneyjevi Lepotici in zver ter mnogih drugih. Mark Ulano je kot oblikovalec zvoka leta 1998 prejel oskarja za film Titanik Jamesa Camerona, z Michaelom Minklerjem pa je sodeloval pri filmih Quentina Tarantina. Skupaj sta bila nominirana tudi za oskarja v filmu Bilo je nekoč v Hollywoodu.

Obisk destinacije sta Machael Minkler in Mark Ulano pričela z vodenim ogledom Pirana, obiskom Tartinijeve hiše in sprejemom pri podžupanu Občine Piran Christianu Polettiju, ki je gostoma predstavil Piran kot Tartinijevo mesto. V rojstni hiši slavnega skladatelja in violinista sta si ogledala Dvorano vedut in zbirko ohranjenih predmetov, tudi Tartinijevo violino.

 

Mark Ulano: »Tukaj je čudovito. Presenečen sem nad lepoto vaših krajev. Zelo malo vem o Sloveniji, čeprav trenutno živim v Italiji, ki je tako zelo povezana z vašimi kraji.«

Michael Minkler s soprogo med sprehodom po Piranu, foto: Ekaterina Donetskaia

 

»Piran je čudovito ohranjeno obmorsko mestece. Za nekoga, ki prihaja iz Los Angelesa, je še posebej lepo. Je kot nalašč za snemanje kakšnega akcijskega filma ali ljubezenske zgodbe,« je dodal Michael Minkler.

Obisk sta gosta zaključila v portoroški restavraciji COB, ki se ponaša s prestižno Michelinovo zvezdico. Pethodno kulinarično doživetje izpod rok chefa Filipa Matjaža je bilo polno presenečenj, s katerimi je mladi chef na doživet način predstavil istrske okuse v sodobnejši različici. »Privilegij je oblikovati gastronomsko doživetje, ki je z našim edinstvenim pristopom do kulinarike navdušilo svetovne zvezde filmske industrije,” je dodal chef Filip Matjaž. Aleksander Valentin, v. d. direktor Turističnega združenja Portorož: »Zelo smo veseli, da smo imeli priložnost gostiti ugledna gosta iz filmske industrije. Nad našo destinacijo sta bila navdušena, prav tako nad kulinarično ponudbo in gostoljubnostjo, ki, kot pravita, kliče po vnovičnem obisku.«

Mark Ulano in Aleksander Valentin foto: Ekaterina Donetskaia

Gosta sta destinacijo obiskala v spremstvu organizatorjev International Sound & Film Music Festival-a v Pulju, na katerem bo Michel Minkler prejel nagrado za življenjsko delo.

Marijana Knezoci, direktorica DreaMaker Productions in organizatorka festivala: »Po številu prijavljenih filmov gre za največji festival filmske glasbe in zvoka na svetu, hkrati pa se zelo trudimo, da festival ne izgubi istrskega pridiha, na katerega smo ponosni. Portorož in Piran sta bisera Mediterana in letos smo se odločili, da našim slavnim gostom pokažemo lepoto in gostoljubnost teh čudovitih obmorskih mest. Festival takšne razsežnosti je pomemben za promocijo Istre.«

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si