Hrustljava pečena raca

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Pravega martinovanja brez goske ali race enostavno ni in prav je, da najin recept za hrustljavo pečeno raco deliva tudi midva. Martinovanje predstavlja čas druženja, zbiranja za mizo, okušanja doma skuhanih dobrot in mladega vina. V tem obdobju skušava dobiti vsaj tri sveže, doma rejene race. Eno spečeva in jo pojemo za Martinovo, ostali dve pa razkosava ter jih uporabiva na različne načine. Prsa shraniva za razne solate in sendviče, bedra pa skuhava in shraniva v račji masti.
Pecena raca 02_jernejkitchen

 

Za 6 oseb
Čas priprave: 15 minut
Čas pečenja: 3 ure

SESTAVINE:

2 velika korenja
2 čebuli, olupljeni
2kg race, prosta reja
1 čajna žlička brinovih jagod
2 lovorjeva lista
2 stroka česna
1 čajna žlička pomarančne lupinice
morska sol, sveže mlet črn poper

POSTOPEK:

1. PEČENA RACA
Pečico segrejemo na 210 °C. V pekač damo čebulo, narezano na četrtine, večje kose korenja, brinove jagode, lovorjeva lista in 2 stroka česna. V manjši posodi premešamo 1 žlico morske soli, ščepec sveže mletega črnega popra in nastrgane pomarančne lupinice. Mešanico dobro vtremo po celotni koži race. Raco položimo na zelenjavo in pečemo 20 minut na 210 °C.

2.
Po 20 minutah znižamo temperaturo na 130 °C in pečemo nadaljnjih 40 minut na kg race, v našem primeru uro in 20 minut (2kg race). Vsakih 20 minut raco nežno polijemo s tekočino, ki jo spušča med peko.

3. POSTREŽEMO
Po tem času temperaturo pečice znova povišamo na 210 °C. Raco prestavimo na zgornjo rešetko in pečemo nadaljnjih 15-20 minut. Vsakih 5 minut raco nežno polijemo s tekočino, ki jo je spustila med peko, tako da dobimo lepo zapečemo zlato hrustljavo kožo.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si