Hrustljava solata s popečenim radičem in sirom

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Če potrebujete kakšno idejo za hitro in slastno kosilo med tednom, je tole odlična rešitev! Popečen radič z orehi in šampinjoni, zorjenim sirom (midva sva uporabila roquefort) ter doma narejenimi krutoni. Vse skupaj je prelito s kremastim solatnim prelivom, narejenim iz olivnega olja, limoninega soka ter stopljenega modrega sira za piko na i. Najin  zimsko-jesenski zmagovalec med solatami!

 

chicorysalad_jernejkitchenZa 4 oseb
Čas priprave: 20 minut

SESTAVINE:

SOLATA
2 štruci treviso radiča
1 jabolko, srednje veliko
150 g šampinjonov
60 g oreghov, grobo nasesekljanih
60 g krutonov
40 g masla
2 stroka česna, nasesekljanega

PRELIV
4 žlice limoninega soka
6 žlic olivnega olja
polovica čajne žličke gorčice s celimi semeni
20 g zorjenega sira (gorgonzola ali roqueforta)

POSTOPEK:

1. SOLATA
Oba radiča operemo, ju osušimo in prerežemo na pol. En radič za solato zrežemo na majhne kose, drugega pa zopet razpolovimo, tako da dobimo četrtine, ki jih bomo popekli. Jabolko narežemo na manjše kocke. Očistimo šampinjone.

2.
Na srednje močen ogenj pristavimo srednje veliko ponev, jo segrejemo ter pokapljamo z dvema žlicama olivnega olja. Vanjo položimo polovički radiča; z odrezano stranjo navzdol. Radiča rahlo pritisnemo ob ponev, povečamo ogenj in rahlo pražimo eno minuto. Zmanjšamo temperaturo, dodamo maslo ter 4 žlice hladne vode in ščepec soli. Pokrijemo s pokrovko ter dušimo na rahlem ognju 8 minut.

3. PRELIV
Pripravimo preliv. V manjši posodi ali skodelici premešamo limonin sok, olivno olje, gorčico ter zorjen sir. Pretlačimo z žlico ali vilicami, tako, da dobimo homogeno, gladko tekočo zmes. Solimo in popramo po okusu.

4. SOLATA
Pečen radič prestavimo na krožnik, ponev obrišemo s kuhinjsko krpo, jo ponovno segrejemo, dodamo žlico masla, gobe in orehe in dobro prepražimo. Dodamo sesekljan česen in odstavimo.

5. SERVIRAMO
V skledo za solato položimo popečen radič, narezan surov radič, kocke jabolka, nadrobimo preostali zorjen sir, dodamo popečene gobe ter orehe in krutone. Vse skupaj prelijemo s prelivom in postrežemo.

NASVET
Odlično se k solati podajo tudi pečena piščančja prsa.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri