Ideja za “drugačne” počitnice: prvi in edini inkluzivni poletni tabor pri nas


Bliža se konec šolskega leta, sledijo počitnice, ki so brezskrbne za otroke, za starše pa nemalokrat zadrega. Veliko staršev se namreč sooča z izzivom, kako otrokom v času njihovih delovnih obveznosti zagotoviti varno, poučno in zanimivo aktivnost ali varstvo.

Tabor Gibaj in zmagaj je preverjena in strokovno podprta možnost za otrokovo aktivno in zdravo preživljanje počitnic. Je prvi in edini inkluzivni poletni tabor v Sloveniji, kjer se načrtno in celostno ukvarjajo z učenjem zdravega življenjskega sloga otrok in njihovih družin. To, da je tabor inkluziven, pomeni, da so tam otroci s posebnimi potrebami, otroci, ki imajo težave s prekomerno težo ali kakšne druge psihofizične težave, seveda pa tudi otroci, ki nimajo nobenih težav. Otroci z motnjami v razvoju se na taboru integrirajo med zdrave vrstnike, ti pa se ob tem učijo sprejemanja drugačnosti in empatije, kar dokazano vodi v razvoj čustvene inteligence.
“Tabor je bil prvič izveden lani, načrtovan pa je v želji, da bi otroci in mladostniki počitnice preživeli kar se da zdravo, aktivno in izkustveno,” je povedal Marko Janko, ustanovitelj Zavoda Gibaj in zmagaj. Program in strokovno vodstvo opravljajo strokovnjaki z različnih področij (pedagogi, zdravniki, nutricionisti itn.), ki prihajajo s Fakultete za šport, Pediatrične klinike Ljubljana, društva Specialna olimpiada Slovenije in iz drugih strokovnih institucij.

Zdravi in otroci s posebnimi potrebami se učijo drug od drugega
Mama otroka s posebnimi potrebami in primanjkljaji na različnih področjih je povedala, da je bila udeležba na lanskoletnem taboru za njenega sina zelo koristna: “Je zelo družaben otrok, ki si želi druženja z vrstniki. Svoje drugačnosti se še kako zaveda, zato si toliko bolj želi, da bi ga zdravi vrstniki sprejeli, da bi ga jemali kot sebi enakega. Tabor mu je dal veliko koristnega v smislu socializacije, samostojnosti, zavedanja o pomenu zdrave prehrane, gibanja in športa. Predvsem pa se je počutil sprejetega, za kar gre zahvala izvrstni ekipi. Lepo je bilo videti zadovoljnega sina, polnega novih vtisov in doživetij. Spoznal je nove prijatelje, kar mu največ pomeni, saj zaradi svojih primanjkljajev, v vsakdanjem življenju nima kaj veliko možnosti za krepitev socialne mreže. Takšno druženje, kjer so udeleženi tako zdravi kot tudi otroci s z motnjami v duševnem zdravju, je pozitivno za obe strani. Drug od drugega se učijo, eni strpnosti, drugi pa vključevanja, saj veste, zgledi vlečejo,” je še povedala.
Z njo se strinja tudi mama dveh deklic, ki obiskujeta večinsko osnovno šolo in je prepričana, da je tabor Gibaj in zmagaj odlična priložnost, da zdravi otroci spoznajo tudi drugačne od sebe in se od njih ter z njimi tudi učijo: “Na vsem svetu imam najraje svoji punci. Odkar sta na svetu, stremim k temu, da bosta nekoč odrasli v čudoviti osebi, brez predsodkov do drugačnih ljudi.”

Otrok je lahko na taboru od enega do treh tednov
Tabor Gibaj in zmagaj poteka na Rogli, kjer najdemo kombinacijo neokrnjene narave, odlične klime ter številnih možnosti za rekreacijo. Otroci lahko preživijo na taboru vse od enega pa tudi do treh tednov. Program tabora je namreč zasnovan tako, da je znotraj treh tednov ogromno različnih aktivnosti in je otroku zanimivo ves čas, tudi če je na taboru tri tedne. “Otrok, ki bo na tabor vključen tri tedne, bo tako imel možnost aktivnega spremljanja svojega napredka, spoznal bo vsaj 3 skrite goste tabora, prav tako pa bo imel priložnost preizkusiti svoje znanje in veščine v več kot 20 športnih aktivnostih,” je še povedal organizator tabora, Marko Janko.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si