Intervju z oblikovalkama trajnostne blagovne znamke Blush

Ana Suhodolčan Sladnjak in Kim Pintarič sta oblikovalki, ki stojita za trajnostno blagovno znamko Blush. Ta ženskam ponuja ročno izdelane torbice in modne dodatke, izdelane iz okolju prijaznih materialov. Pri oblikovanju ne sledita aktualnim trendom, temveč poskušata ustvarjati brezčasne kose, ki jih odlikujeta kakovost in vsestranskost.

Kaj je združilo vajine poti, da sta se odločili za sodelovanje?

Sodelovati sva začeli kot znanki, ko sem Ani pomagala pri obnovi vizualne podobe njenega salona, iz katere sem izpeljala tudi podobo za njene torbice. Takrat je Ana šivala torbice po naročilu in jih poimenovala enako, kot se imenuje njen lepotni salon – Blush. Zmeraj več sva se družili tudi v prostem času. Na poti na morje sva med pogovorom o tem, kako zastaviti znamko Aninih torbic, prišli na idejo, da bi to počeli skupaj. Meni je bila kot oblikovalki ideja, da bi sodelovala pri oblikovanju nečesa otipljivega in uporabnega, zmeraj privlačna.

Kaj dela vajine produkte posebne, v čem se razlikujejo od konkurence?

Meniva, da je najina posebnost že to, da prihajajo ideje iz dveh različnih glav in različnih stilov, ob ustvarjanju pa se tako sklepajo kompromisi in kreirati se začne torba za Blush žensko. Tako dobi podobo, ki ni čisto Ana ali čisto Kim, ampak je lahko vsaka ženska. S to mislijo tudi ustvarjava, najin slogan pa je »Blush is every woman.« Želiva, da so najine torbice takšne, da ustrezajo različnim okusom, gredo k mnogim različnim stilom in dopolnijo outfite za različne priložnosti. Obema je zelo pomembna tudi funkcionalnost in dodelani detajli, pa večnamenskost.

Od kod pa ideja za ustvarjanje s trajnostnimi materiali? Je k temu prispevalo tudi vse večje zavedanje o negativnih posledicah hitre mode?

Ta ideja se je rodila ob začetku najinega skupnega ustvarjanja, najprej predvsem iz želje po kvaliteti produktov, saj nama je blizu ideja kupovati manj ter raje izbirati kose, ki so kakovostni in trajnostni. Za takšne kose ti ni težko nameniti nekoliko več denarja. To je že ideja, ki se postavlja nasproti hitri modi. Če pa je nekaj ročno narejeno in dodelano, ne gre v kontekst, da k trajnosti ne pripomore tudi material, zato sva se odločili ustvarjati iz naravnega usnja. Umetno usnje še zdaleč ni tako vzdržljivo, niti tako lepo. Ker spoštujeva različnost in ker nisva želeli izpasti kot vegetarijancem in veganom nesprejemljiv brand, sva odkrili piñatex. S svojo zmečkano teksturo je kar specifičnega videza, ljudem pa se zdi zanimivo, da je iz ananasa.

Več o tem, kako poteka proces izdelave torbic, katera je njuna najljubša ročno izdelana torbica, kakšni so njuni načrti za prihodnost in še več, pa si lahko prebereš v novi številki revije GRAZIA, ki bo na prodajnih policah že od 15. julija dalje.

Foto: Saša Urih, model: Neja Krampl Mastnak

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si