Janja Garnbret: Vse misli so usmerjene v olimpijske igre

Pri svojih 22 letih Janja velja za najuspešnejšo žensko tekmovalno plezalko vseh časov

 

Janja Garnbret, 22-letno dekle iz Slovenj Gradca, je svojo kariero v plezanju pričela leta 2006, letos pa bo barve Slovenije zastopala na olimpijskih igrah v Tokiu, ki tekmovanje iz discipline športnega plezanja organizirajo prvič v zgodovini. Garnbretova lahko tako postane prva ženska z olimpijsko medaljo v športnem plezanju v zgodovini olimpijskih iger.

Janja Garnbret sodi v sam vrh ženskih plezalk, saj je v letu 2019 pokazala izjemno moč in predanost plezanju z osvojitvijo vseh naslovov, ki se jih je osvojiti dalo. Na zadnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem je postala trikratna svetovna prvakinja – v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji – s čimer se je v zgodovino zapisala kot prva športna plezalka z osvojenimi zlatimi medaljami v vseh treh disciplinah na enem prvenstvu. Pri svojih 22 letih velja za najuspešnejšo žensko tekmovalno plezalko vseh časov, saj je do sedaj dosegla že 27 zmag v svetovnem pokalu, dve skupni zmagi in osvojila šest svetovnih prvenstev.

Leto 2019 je bilo zanjo eno najboljših, saj je dominirala na svetovnem pokalu balvanskega plezanja, kjer je rešila kar 74 od 78 problemov in zmagala na vseh šestih tekmovanjih sezone. Podobnega mojstrskega dosežka ni uspelo doseči še nikomur v celotni zgodovini plezanja. Janja zase pravi, da nikoli ni pričakovala tako velikega uspeha in da se ji mnogokrat vse skupaj sploh ne zdi resnično. Ko se spominja svojih plezalnih pričetkov, skromno prizna:

 

»Starši so opazili mojo iskrico v očeh, ko sem pričela s plezanjem. Verjeli so vame in me spodbujali. Enako si želim tudi za vse ostale, da najdejo svojo pravo strast in potencial znotraj sebe.«

 

Vse misli Janje Garnbret so usmerjene v olimpijske igre

Janja, ki je bila izbrana za slovensko športnico leta 2018 in 2019, se trenutno nahaja na vrhuncu svoje kariere in vso energijo ter treninge usmerja v Tokio. Olimpijske igre ji predstavljajo glavni cilj sezone, zato se svoje udeležbe na premiernem olimpijskem tekmovanju iz plezanja neizmerno veseli. Pri njenih izjemnih dosežkih jo podpira tudi adidas, ki jo je uvrstil med svojih top 40 športnikov na svetu. Janja je del adidasove ekipe športnih plezalcev in na tekmovanjih uporablja njihove športne čevlje adidas Five Ten HiAngle, ki s posebno zasnovo za vrhunsko plezanje skrbijo za visoko stopnjo trenja pri tehničnih vzponih.

Izven soja tekmovalnih luči se naša najboljša plezalka pripravlja na osvojitev čim več vrhov najtežavnejših vertikal na svetu. V preteklem letu je tako pri projektu 360 Ascent svoje moči združila z Domnom Škoficom, s katerim sta večstopenjsko preplezala najdaljšo umetno plezalno smer na svetu. Ta je bila postavljena na dimnik termoelektrarne v Trbovljah, ki s 360 metri velja za najvišjo zgradbo v Sloveniji in najvišji dimnik v Evropi.

 

Janja Garnbret je bila izbrana tudi za slovensko športnico leta 2018 in 2019

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si