Po poletju smo se ponovno znašli v Iskreni kuhinji s Kenwoodom. Tokrat je Urška Fartelj gostila voditelja in stand up komika Klemna Bučana, ki je iskreno priznal, da s kuhanjem in pripravo hrane na sploh nima veliko izkušenj. Urška je sprejela izziv in predstavila enostaven recept, ki je kot nalašč za jesenske dni.
Prvi izziv za Klemna
Za začetek sta se Urška in Klemen lotila priprave pomarančnega soka. »Doma ga stiskam kar na roke, to je zame fitnes,« se je pošalil voditelj. Tokrat sta v kuhinji imela pomočnika, Kenwood Prospero +, ki ima priročne nastavke, med drugim tudi za pripravo soka. Prvi preizkus je Klemen opravil, nato pa je bil čas za kuhanje.
Bučna rižota za Bučana
Klemen je priznal, da je že nekajkrat poskusil pripraviti rižoto, vendar vedno neuspešno. Najbolj se je rižoti približal, ko je bila tako trda, da jo je lahko oblikoval v kip. Kulinarična mojstrica Urška nam je zaupala enostaven recept, s katero bo lahko Klemen presenetil tudi svojo najdražjo.
Sestavine:
- 1/2 hokaido buče,
- 1 lonček (200 ml) riža za rižote
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 ml suhega belega vina
- 3 žlice olivnega olja
- 2 šalotki
- 1/2 lončka parmezana
- 500 g masla
- sol
- parmezan za posip
- pomaranče
Postopek:
Na olivnem olju popražimo sesekljano šalotko, dodamo naribano bučo in pražimo, dokler buča ne zadiši po sladkem. Dodamo sesekljan česen in riž. Pražimo dokler riž ne postekleni, nato zalijemo z vinom in ko vino skoraj izpari, postopoma dodajamo zajemalke vrele jušne osnove.
Rižoto ves čas kuhanja mešamo. Juho dodajamo in mešamo dokler rižota ni kuhana al dente, okoli 18 minut. Posodo odstranimo z oglja, vmešamo maslo, da rižota postane kremasta, nato pa naribamo parmezan. Rižoto takoj postrežemo.
K rižoti lahko po želji serviramo sveže iztisnjen sok.
»Iskreno upam, da bo Klemen sedaj večkrat razveselil svojo drago, saj je s Kenwoodom vse lažje,« je dodala Urška ob koncu kuhanja.
Če se tudi vi želite preizkusiti pri pripravi jesenske specialitete, lahko video najdete tukaj, za več obstoječih in prihajajočih okusnih vsebin pa sledite našim profilom na Facebooku in Instagramu.
Pa dober tek!