Kaj sledi koncu izpitnega obdobja?

S koncem izpitnega obdobja in začetkom novega semestra je napočil čas, da se študentom življenje vrne v običajen ritem. Učinkovito upravljanje z omejenimi študentskimi prihodki na kratek in dolgi rok, pa še zmeraj ostaja izziv. Kako učinkovito planirati budget? Kaj pa investiranje za prihodnost? Dva strokovnjaka na področju osebnih financ tako ponujata nasvete, ki so primerni za vsakogar s tovrstnimi vprašanji.

Nasveti izkušene svetovalke za osebne finance, Kaje Šolinc, in strokovnjaka na področju osebnih financ, Andreja P. Škrabe, lahko marsikomu ponudijo vpogled v drugačen svet financ. Na webinarjih, ki jih je Karierni center Ekonomske fakultete (KCEF) organiziral s projektom Lajf je igra tveganja (LIT), sta delila nekaj koristnih informacij.

Top trije nasveti Kaje Šolinc:
  1. Planiranje, planiranje, planiranje

Temelji uspešnega upravljanja z osebnimi financami ležijo v načrtovanju in poznavanju svojih stroškov. Pomislite kakšni so bili vaši stroški na mesečni ravni v preteklem letu. Tako dobite podatek, koliko sredstev bo treba na mesec odšteti za sprotne nujne stroške, kot so najemnina, hrana, bencin in podobno. To je torej znesek, ki ga je vsak mesec treba redno »pokriti«.

  1. Določite kategorije

Stroški se lahko delijo na več kategorij, verjetno najbolj očitna je delitev na »nujne« in »luksuzne«. Vsak mesec si tako pripravite načrt, koliko sredstev bo namenjenih za zgoraj naštete »nujne stvari« ter koliko sredstev bo namenjenih »luksuznim«, kot so nova oblačila, potovanja, zabave. Sam načrt pa ni dovolj – potrebno se ga je tudi držati!

  1. Najprej plačajte sebi

Vsak mesec najprej »plačajte sebi«. Še preden sredstva začnete razporejati v različne kategorije, morate poskrbeti za svojo prihodnost. Super je, da vsak mesec del sredstev namenite prihrankom. Če to storite šele na koncu meseca, je več možnosti, da boste sredstva že prej porabili za sprotne zadeve. Zato je bolje, da to storite takoj, na začetku meseca.

Pogosto pa pride tudi do vprašanja, kaj se bolj »izplača.« Varčevati ali investirati?

Na vprašanje odgovarja Andreja P. Škrabo:

  1. Investirati ali varčevati s študentskim prihodkom?

Saj veste, kako pravijo – najboljši čas za investiranje je včeraj, drugi najboljši čas je danes. Vseeno pa to ne pomeni, da je treba v investiranje hiteti. Najprej morate poskrbeti, da poznate področje, v katero želite investirati. Vprašati se morate tudi, koliko ste pripravljeni tvegati za določen donos. Razlika med varčevanjem in investiranjem je prav v stopnji naklonjenosti k tveganjem. Večja naklonjenost k tveganjem bo verjetno vplivala na odločitev za investiranje. Manjša naklonjenost do tveganj pa do odločitve za varčevanje. Prav tako se vprašajte, kakšna so vaša pričakovanja in v kakšnem časovnem okviru jih želite doseči. Razmišljate o donosih v enem letu ali v desetih letih?

  1. Je nujno, da investirate denar?

Zlasti v študentskih letih je ena najbolj donosnih investicij lahko zelo preprosta, poudarja Andrej in to je – čas. Svoj čas lahko investirate v izobraževanja, mreženja, konference, izmenjave in spoznavanja ljudi, ki bodo na vaši poslovni poti lahko igrali pomembno vlogo. To lahko na primer storite na predavanjih gostujočih govorcev, seminarjih in delavnicah, ki jih za mlade organizirajo različne fakultete ali društva. Za mnoge je prva investicija v življenju prav investicija časa, ki ima lahko ogromne donose.

 

Želite svoje znanje še dodatno utrditi?

Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) z namenom izboljšanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja). Če vas zanimajo dodatne brezplačne izobraževalne vsebine ter spoznavanje kariernih priložnosti v zavarovalništvu, si lahko več preberete na Instagramu @lajfjeigratveganja, Facebook strani, TikToku in spletni strani.  Aktualne priložnosti za delo, izobraževalne dogodke, zabavne in poučne vsebine pa lahko vsak mesec spremljate v LIT novičniku za mlade (prijava na LIT novičnik)

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si