“Kako biti Parižanka vedno in povsod” končno tudi v slovenskem jeziku!

48A97704-32B6-4405-B0A6-07E1B47E5832

Grazia se je 8. marca, na dan žena, v Veleblagovnici Nama udeležila medijske predstavitve ob izidu slovenske različice knjige Kako biti Parižanka vedno in povsod – Ljubezen, stil in razvade. Navdihujoča knjiga je polna fotografij in ilustracij, pod slovenski prevod mednarodne uspešnice How to be Parisian Wherever you are, katere avtorice so Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret in Sophie Maspa, se podpisuje Goga Gordana Sredojević. 

Ne rabiš biti Francozinja, da bi bila Parižanka. –  Karl Lagerfield

Avtorice so o sebi pravijo: “Smo štiri Parižanke in dolgoletne prijateljice, ki živimo v Parizu. Smo štiri ženske z zelo različnimi življenji in osebnostmi, pa vendar nam je skupna ta francoska začimba, ki življenje spremeni v roman.” 

nama pariz pu

Na dogodku je zbrano množico predstavnikov medijev najprej pozdravila predsednica uprave Name Simona Kozjek in izpostavila vlogo tradicionalne veleblagovnice v srcu Ljubljane, ki je s tem dogodkom pozdravila tudi prihod nove, francoske blagovne znamke Morgan v blagovnico Nama, urednica založbe Totaliteta Valentina Smej Novak pa je osvetlila založniški vidik knjige.

289394E0-725F-467E-A72F-15976B01E222

Skozi predstavitev nas je popeljala igralka Iva Krajnc, ki je z interpretacijo odlomkov iz knjige odgovarjala na iztočnice pogovora s prevajalko Gogo Gordanno Sredojević: tako smo doživeli zasanjani opis pariške melanholije, doživeti dialog večernega osvajanja, prepričljivi opis pomena prijateljic, iskrene odgovore o ključnih kosih pariškega stila in brezkomprisen odrezavi odgovor, zakaj Parižanke kljub vsemu jedo slastne maslene rogljičke.

Ne, Parižanke niso nosilke gena za vitkost, živeti z njimi ni preprosto in ne, niso popolne mame. So nepopolne, zmedene, nejasne in polne protislovij. A lahko so tudi zabavne, pozorne, radovedne in ironične, predvsem pa so vešče umetnosti uživanja življenja na francoski način.

 

Foto: Helena Krmelj

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si