Kako doseči, da se parfum na vaši koži ohrani ves dan?

Parfum je zagotovo eden najbolj privlačnih lepotnih izdelkov. Toda včasih imamo vtis, da vonj kmalu po nanosu izgine ali pa je opazno manj intenziven, kot bi želeli. Takrat lahko dvomimo o kakovosti dišave, velikokrat pa je obstojnost vonja odvisna od stanja naše kože, ali pa dišave preprosto ne nanašamo na pravi način oziroma na pravo mesto. K sreči obstaja nekaj trikov, ki bodo pomagali ohraniti vaš najljubši parfum ves dan.

Zdrava koža
Ali ste vedeli, da na stabilnost parfuma na koži močno vpliva splošno stanje vaše kože? Če je koža izsušena, dehidrirana in razpokana, dišava ne bo dobila možnosti “vstopa” v kožo, posledično pa se na njej ne bo obdržala. Namreč, maščoba, ki jo naša koža naravno ustvarja, deluje kot “fiksator” parfuma. Zato je hidracija ključnega pomena, saj se bo na mehki in voljni koži dišava obdržala dlje časa. Prav tako na razvoj dišave vpliva PH posameznika, tako da lahko ista dišava na dveh osebah diši popolnoma drugače.

Bodite pozorni pri nanosu
Parfum nanesete na naravno toplejše predele telesa. V glavnem so to predeli, kjer lahko preverimo srčni utrip – zapestje, pregib komolcev ali vrat (po strani ali za ušesi) in za koleni. Na teh predelih se bo dišava pravilno razvila (upoštevaje, da dišava potrebuje do približno 40 minut, da se razvije njen pravi vonj).

Kako se dišava razvija, kaj najprej vonjamo?
1. Od 1 do 10 minut po nanosu vonjamo ZGORNJE NOTE DIŠVAE – tiste, ki so običajno zelo lahkotne in se hitro razdišijo.
1. Od 10 do 20 minut po nanosu vonjamo SREDNJE NOTE DIŠAVE – to je srce dišave, ki ji daje karakter.
2. Od 20 do 40 minut po nanosu vonjamo SPODNJE DIŠAVE – običajno so to težke in zelo intenzivne sestavine.
Prav zato je pomembno, da damo dišavi čas, da se razdiši, upoštevati pa moramo, da se lahko na naši koži razvije drugače kot na koži nekoga drugega, to je pa tudi razlog, da dišave drugače vonjamo oz. zaznamo.

Nanašanje v slojih
V primerih, da uporabljate nežnejše dišave ali toaletne vodice, kot so recimo Dolce&Gabbana Light Blue zanjo in Dolce&Gabbana Light Blue Pour Homme ali pa Hugo Boss The Scent For Her, parfum popršite predse, potem pa zakorakajte v ta dišeči oblak. Tako bo parfum ujet še v vaših laseh/telesu.
Odločite se lahko za losjon v istem vonju kot parfum, ali pa uporabite losjon brez vonja. To je še posebej koristno pri lažjih parfumih in pri toaletnih vodah, kot sta Paco Rabbane Pure XS, ali pa Bruno Banani Absolute Woman in Bruno Banani Absolute Man. Če pa bi želeli, da je dišava še posebej intenzivna, pa uporabite celotno linijo ene dišave, v sledečem zaporedju: parfumski gel za tuširanje, parfumski losjon, parfumski dezodorant in nato še dišavo. S plastenjem vonja boste lahko dokaj dobro regulirali intenzivnost dišave.

Stavite na kakovost
Bolj od toaletnih vodic (EdT) so obstojni parfumi (EdP), razlika med njima je v tem, da imajo slednji večjo koncentracijo čistih esenc dišave. Kakovostni parfumi imajo praviloma višjo koncentracijo dišečih olj in vsebujejo bolj kakovostne sestavine, ki so lahko pridobljene z zelo posebnimi postopki, ki zahtevajo dolgoročen proces in kreacijo dišave s Parfumerjem. Zagotovo ne boste razočarani, če izberete konkretno dišavo, kot je recimo Gucci Bloom. Taki izdelki so po navadi nekoliko dražji, zaradi celotnega procesa izdelave dišave. Zanimivost pri cvetličnih vonjih je to, da beli cvetovi bolj dišijo kot barvni, kar je narava ustvarila zato, da jih žuželke lažje najdejo. Primer takšne dišave je Gucci Bloom.

Dišave pravilno shranjujte
Parfumi ne smejo biti izpostavljeni čezmerni svetlobi, vlagi ali visokim temperaturam. Ti trije dejavniki negativno vplivajo na obstojnost parfuma in njegovo prvotno kakovost. V tem primeru vonj zelo pogosto spremeni svoje prvotne sestavine – glavne note, s katerimi se odpre vaš najljubši parfum, pa se lahko popolnoma izgubijo. Zato poskrbite, da bo steklenička parfuma shranjena na temnem in hladnem mestu, najbolje, da kar v originalni kartonski škatlici.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si