Kako je turški chef ustvaril japonski raj na Lošinju

Na čarobnem otoku Lošinj se v prestižnem resortu Lošinj Hotels & Villas skriva kulinarični biser – restavracija Matsunoki. Pod vodstvom chefa Orhana Çakıroğluja združuje najboljše iz japonske kuhinje in lokalnih sestavin ter postaja nepogrešljiva destinacija za ljubitelje vrhunske kulinarike.

Chef Orhan Çakıroğlu je svojo kulinarično pot začel v Turčiji in prek svoje ustvarjalnosti ter inovativnega pristopa dosegel mednarodno priznanje. V ekskluzivnem intervjuju nam je razkril, kaj ga je pripeljalo na Lošinj, kako ga navdihuje okolje in kakšni so njegovi cilji za prihodnost.

 

Kaj je bila vaša prva misel, ko ste prispeli na Lošinj?

Najprej sem bil zelo navdušen, da prihajam v to državo. Ko sem si ogledal otok, sem hitro ugotovil, da ima Lošinj veliko podobnosti z mestom, kjer sem živel v Turčiji, zlasti kar zadeva hrano. Zato sem se v okolje hitro vklopil in tudi nisem imel težav z ustvarjanjem novih jedi.


Zakaj ravno Lošinj? Kaj vas je pritegnilo?

Ko sem prejel prvo ponudbo, sva si z ženo ogledala otok na zemljevidu. Ko sva videla fotografije, sva ugotovila, da bo to najin novi dom. Poleg tega me je prepričalo tudi srečanje s podjetjem Jadranka. Njihovi cilji, vizija in načrti so me navdušili, zato sem želel postati del njihove zgodbe.


Kako drugačne so jedi, ki jih ustvarjate tukaj od tistih, ki ste juh ustvarjali na drugih
destinacijah?

Mislim, da je veliko razlik. Najenostavnejši primer so ribiči. Z njimi se lahko pogovarjate v lokalni kavarni ali kjerkoli na otoku, naročite ribo neposredno iz morja, in naslednji dan vam jo prinesejo. To je nekaj, kar lahko najdete le redko po svetu.


Katera jed je najbolj priljubljena med vašimi gosti?

Med najbolj iskanimi krožniki sta vsekakor wagyu roll in tuna tartar. Wagyu meso, ki ga uporabljamo, je najvišje kakovosti Hakkoido A5, tuna pa prihaja iz divjega Jadranskega morja. To kombinacijo gostje obožujejo zaradi čistih, bogatih okusov.


Ali restavracijo obiščejo tudi japonski turisti? Kaj pravijo?

Da, pogosto pridejo. Gostje so zelo zadovoljni. Včasih mi dajo koristne povratne informacije, na podlagi katerih naredim spremembe, kar še izboljša našo ponudbo.


Matsunoki je vrhunska restavracija v sproščenem delu otoka. Ali kdaj pridejo ljudje neprimerno oblečeni, na primer v natikačih?

Da, včasih pridejo, vendar imamo tukaj določen kodeks oblačenja na kar jih seveda prijazno opozorimo.


Kakšni so vaši prihodnji načrti in želje?

Moj prva prioriteta je pridobiti Michelinovo zvezdico.


Kam radi zahajate, ko imate prost dan ali nekaj dni prostih?

Rad obiščem majhne vaške restavracije. Prepričan sem, da so preprostejše restavracije tiste, kjer lahko najdete najbolj okusno hrano. Nato poskušam iz teh okusov ustvariti nove ideje za svoj meni. Na primer, azijska kremna torta.


Restavracija Matsunoki je resnična kulinarična izkušnja, ki jo vodi strast do inovacij in spoštovanje do tradicije. Lošinj ni samo destinacija za poletne počitnice, temveč tudi idealen kraj za prednovoletni oddih in praznovanje silvestrovega.

Pridite in odkrijte kulinarične mojstrovine chefa Orhana Çakıroğluja ter doživite nepozaben skok v leto 2025.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si