Kako jutranjo kavo narediti bolj zdravo?

Kot predani kavopivci se vsako jutro naježimo, ko samo pomislimo, da bi morali dan pričeti brez tega poživljajočega eliksirja. Razne kompenzacije z drugimi napitki in prehranskimi dopolnili preprosto ne pridejo v poštev, saj je že vonj kave tisti, ki sproži nenadomestljiv jutranji obred. Pri strastnih kavopivcih kakršnakoli zdrava alternativa temu ritualu preprosto pade v vodo, pa čeprav ves čas poslušamo, da s kavo ni zdravo pretiravati. Da bi napitek čimbolj približali zdravemu, smo iz njega že izločili mleko in sladkor, a po nekaj raziskavah smo spoznali, da lahko z malce dodatki jutranja kava postane precej zdrava izbira.

Kokosovo olje: O vseh pozitivnih učinkih kokosovega olja na organizem se govori že dolgo. Ne boste verjeli, a kokosovo olje v kavi deluje antibakterijsko in ima blagodejen vpliv na srce in krvne žile, pospešuje metabolizem, pozitivno vpliva na lase in kožo, poleg tega pa še omamno lepo diši. Če ga imate radi, eno žličko le pogumno zamešajte v jutranjo kavico.

Mleko: Veliko je govora o tem, da je kombinacija kave in mleka precej nezdrava. Prav zato poskušajte kravje mleko zamenjati s sojinim, mandljevim, kokosovim ali riževim, saj se boste na ta način izognili nepotrebnim kalorijam, hormonom in laktozi, ki jo vsebuje kravje mleko. Morda se boste morali na nov okus kave z rastlinskim mlekom malce navaditi, a vsekakor ne dvomimo, da vam ta ne bi postal všeč.

Cimet: Vsekakor je cimet najbolj zdrava zamenjava za mleko in sladkor v kavi, saj pomaga proti gastritisu, povišanem holesterolu, diabetesu, blaži prebavne motnje in pomaga pri hujšanju.

Kakav: Organski, nesladkan kakavov prah, poln antioksidantov, se bo zelo lepo vklopil v kavo in ji dodal čudovito aromo.

Foto: Pexels

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si