Kako malčku olajšamo prehlad


Zakorakali smo v jesen, ki prinaša obilo prijetnih pustolovščin za najmlajše. Prihaja čas za hojo po suhem listju, nabiranje in peko kostanja, dolbenje buč ter za skakanje po lužah. Žal pa hladnejši del leta spremljajo tudi pogosti prehladi s številnimi neprijetnimi simptomi in zapleti.

Za dojenčke in malčke je prehlad posebej težak. Ne znajo se dobro odkašljati ali si izpihati noska. Da bi lahko mirno spali in lažje dihali, pa je ravno to ključnega pomena. Prehlad jim lahko pomagate olajšati na naslednje tri načine:

1. Poskrbimo za čist nosek s fiziološko raztopino

Ob prehladu otroku spirajte občutljivo nosno sluznico s fiziološko raztopino, ki očisti in navlaži otrokov nosek ter mu pomaga, da lažje diha. Posebej nežna NIVEA Baby raztopina za čiščenje noska vsebuje izvleček prečiščene naravne morske vode in je na voljo v obliki praktičnih in sterilnih ampul, zelo primernih tudi za čiščenje zunanjih kotičkov vek. Nosek čistite redno, večkrat dnevno, tako lahko preprečite vnetje ušes in druge nadaljnje zaplete. Ampule so primerne tudi za odrasle.

 

 

2. Zrak naj bo dovolj vlažen in dobro prezračen
Zaradi ogrevanja je zrak pozimi v notranjih prostorih pogosto presuh, kar lahko povzroči suh, dražeč kašelj in oteženo dihanje. Za dovoljšnjo vlago v zraku poskrbite z električnimi vlažilci prostora ali pa na radiatorje položite mokre krpe. Pomagajo tudi parne kopeli, v katere lahko kanete eterična olja, jih osolite z morsko soljo ali jim dodate kamilice, timijan in druga zelišča, ki blagodejno delujejo na dihala. Prostore čez dan tudi večkrat dobro prezračite, če imate možnost, jih še dodatno očistite s čistilci zraka.

3. Pripravite domač sirup za lažje izkašljevanje
Ste pravočasno nabrali smrekove vršičke in pripravili sirup? Potem je zdaj čas, da ga uporabite. Če sirupa niste pripravili, si pomagajte s čebulo. Za lažje dihanje in manj kašlja jo narežite in položite ob posteljo, za lažje izkašljevanje pa narezano čebulo prelijte z domačim medom (uživanje meda pri otrocih, mlajših od enega leta, ni priporočljivo) in pustite stati čez noč. Nato precedite in ga otroku ponudite po žličkah. Čebula deluje proti mikrobom in je hkrati bogat vir vitamina C. Seveda ne pozabite na veliko tople tekočine, ki poskrbi za manj gosto sluz ter na obilico vitaminov in probiotikov, ki krepijo imunski sistem.

GRAZIA vam želi razigrano in zdravo jesen.

 

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si