Kako postati #GirlBoss svojih financ

Zagotovo se je številnim že zgodilo, da so se raje izognili pogledu na stanje svojega bančnega računa. Finance so za mnoge nujno zlo, ki se mu nikakor ne moremo izogniti, a hkrati njihovo razumevanje olajša marsikatero zagato v življenju. Ravno zato je pomembno, da znamo s svojimi financami upravljati, saj nas lahko izjemno opolnomočijo.

Finančna svoboda je korak bližje temu, da postanete prava #GirlBoss. Ženska, ki ima svoje življenje pod nadzorom in uspešno dosega cilje, ki si jih zastavi. Sliši se preprosto, a včasih pride mesec obdarovanj, poletnih potovanj, tisti petek, ko gremo s prijateljicami ven ali položnice, ki so dražje od pričakovanega. Plačo porabimo prehitro, kot bi si želele in naraščujočo draginjo kar naenkrat spremljajo nepredvideni stroški. Za vas, Grazie, zato delimo, kako sploh narediti prvi korak in postati #GirlBoss svojih financ.

1. Beležite si, za kaj porabljate denar

Najprej je pomembno, da razumete, kam na mesečni bazi sploh odteka vaš denar. Preglejte pretekli mesec in ugotovite, kaj so bili redni stroški, ki se jim težje ali pa sploh ne morete izogniti, in na drugi strani, katere nakupe ste opravile spontano ali celo impulzivno; to so tisti nakupi, ki jih boste v prihodnosti lažje omejile. Odhodke tematsko združite, npr. živila, oblačila, položnice, kozmetika in ostala področja, ki so za vas smiselna. Na podlagi teh področij si nato vzpostavite sistem beleženja stroškov za naslednje mesece. Predlagamo, da za lažje sledenje in upravljanje s številkami stroškovnik naredite v Excel tabeli, saj omogoča tudi grafični prikaz. Še priročnejša možnost hitrega in sprotnega beleženja stroškov so različne aplikacije za pametne telefone, mnoge med njimi tudi brezplačne. Marsikatera od slednjih ponuja dobre prikaze s posameznimi področji stroškov in celo izvoz podatkov v Excel. S stroškovnikom boste dobile celovit pregled nad odhodki. Jasno boste videle, katera so področja, kjer največ zapravite in kje lahko kaj dodatno privarčujete. Saj veste, da pregovor pravi – kamen na kamen palača.

2. Vzpostavite svoj ‘budget’

Poiščite ravnotežje med prihodki in odhodki ter vzpostavite proračun znotraj svojih zmogljivosti. Ko dobite plačo, si jo razdelite po deležih glede na namen. Za začetek vam zna pomagati pravilo 50/30/20, ki vaš prihodek razdeli v tri kategorije. 50 % prihodka gre po tem pravilu za potrebe, 30 % za želje in 20 % za prihranke ali odplačilo dolgov. Svoje stroške nato umestite v te tri glavne kategorije in si postavite realno denarno omejitev zanje. Seveda deleže prilagodite svoji situaciji, da preskok ne bo preveč ekstremen in boste z novimi vedenjskimi vzorci nadaljevale.

3. Za hude čase

Izjemno pomembno je, da poskrbite, da del dohodka prihranite in ne zapravite celotne plače. Začnite z manjšim deležem in ga stopnjujte, saj se boste tako varčevanja lažje privadile. Tudi prihranke lahko dalje razčlenite – na dolgoročne prihranke in nujno zalogo. Dolgoročni prihranki so namenjeni večjim investicijam v prihodnosti, npr. pologu za stanovanje. Nujna zaloga pa je, kot pove že izraz, za nepričakovane situacije, ko nujno in hitro potrebujete denar, npr. če se vam pokvari avto, računalnik ali ostanete brez službe. Denar lahko sproti shranjujete tudi za na videz manjše stroške, kot so poletne počitnice in se izognete stresu ob plačilu večjih zneskov.

4. Postavite si cilje

Varčevanje in vzpostavljanje budgeta je lažje, če si postavite jasne cilje. Kot smo za proračun predlagali pravilo 50/30/20, je pri varčevanju priporočljivo, da pomislite na dolgoročne ali celo kratkoročne cilje, ki bi jih rade dosegle in specifično vsoto, ki jo potrebujete, da bi bile bližje k uresničitvi teh ciljev. Prepričani smo, da boste čutile zadoščenje, ko se boste želeni številki začele približevati.

5. Opolnomočite se s finančnim znanjem

Znanje je tisto, kar nam pomaga razumeti na videz zapletene stvari kot so finance. Čeprav morda delujejo dolgočasne in težko razumljive, je ključno, da aktivno izboljšujete svojo finančno pismenost, razvijete veščine za življenje in si utrete pot v uspešno prihodnost. Za več informacij obiščite spletno stran lajfjeigratveganja.si, Facebook ali sledite Instagramu projekta Lajf je igra tveganja.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si