Kako sonce vidi tvojo kožo?

Pri blagovni znamki Eucerin so se odločili, da s posebno UV videografijo pokažejo pomembnost uporabe sredstev za zaščito kože pred soncem. Zato so pripravili projekt, pri katerem bo UV kamera potovala po slovenskih krajih, da se bodo ljudje lahko poslikali in videli, kakšne poškodbe ima njihova koža zaradi sonca in kako pomembna je uporaba sredstev za zaščito pred soncem.

25. maj Europark Maribor od 9. do 20. ure

26. maj CityCenter Celje od 9. do 20. ure

9. in 10. junij Citypark Ljubljana od 9. do 20. ure

11. junij Tivoli, v okviru Čarobnega dne

15.6. do 17.6. Supernova Ljubljana Rudnik od 9. do 20. ure

Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa za Eucerin, pravi: “Ta vrsta videografije omogoča, da vizualiziramo nevidni UV-del sončne svetlobe. Poleg tega prikazuje interakcijo med UV-svetlobo in kožo. Običajne kamere navadno ne zaznajo tega dela svetlobnega spektra. Tako potrebujemo posebno kamero in celo vrsto filtrov, da lahko prikažemo samo UV-svetlobo. To kamero lahko uporabite zunaj na običajen poletni dan ali v zaprtih prostorih s pomočjo posebne UV-osvetlitve.”

Metka Adamic in Mojca Dobrovoljc

Žal je v Sloveniji še vedno veliko ljudi, ki ne zaščitijo svoje kože dovolj, ko jo izpostavijo UV-žarkom. Še vedno velja razmišljanje, da je zaščita potrebna samo na dopustu. Ugotovitve tesnega sodelovanja znamke Eucerin z dermatologi kažejo, da je eden od glavnih razlogov za to pomanjkljivo razumevanje vpliva UV-žarkov na kožo in načina, kako delujejo izdelki za zaščito pred soncem. S to kamero lahko ponazorimo nevidni UV-del sončne svetlobe in jasno pokažemo poškodbe kože. Pri Eucerinu želijo z akcijo povečati zavedanje o potrebi po zaščiti pred soncem, da bodo ljudje lahko varno uživali v vsakem trenutku na soncu. “Vsem tistim, ki že pravilno uporabljajo izdelke, pa bi radi povedali in pokazati, da delajo prav,” je še povedala Mojca Dobrovoljc in dodala: “Otroci prva dva meseca nimajo nobene zaščite pred sončnimi žarki, potem se ta zaščita postopoma gradi. Vendar se poškodbe kože začnejo že s prvo izpostavljenostjo soncu. Biološko smo ljudje narejeni tako, da bi lahko živeli 110 let, na nas in našem življenjskem stilu pa je, kaj bomo s tem naredili. Nujno je torej, da smo primerno zaščiteni in se na soncu obnašamo odgovorno. Poskrbeti moramo za svoje otroke in zase.”

UV-videografija poudari kožno pigmentacijo. V primerjavi z normalno osvetlitvijo je svetla koža videti zelo bleda in temna koža še temnejša. Neenakomerna pigmentacija v obliki madežev je znak UV-poškodbe in se pojavi predvsem na predelih, ki so redno izpostavljeni UV-žarkom – na primer na obrazu in rokah. Večina izdelkov za zaščito pred soncem absorbira UV-svetlobo s pomočjo kemičnih UV-filtrov, zato absorbirajo UV-svetlobo, ki pada na kožo. Tako so UV-filtri na UV-sliki videti temni. Nasprotno pa fizikalni UV-filtri delujejo na drugačen način. Ti filtri odbijajo UV-svetlobo kot ogledalo. Koža, v katero vtremo fizikalni UV-filter, je zato videti svetlejša kot nezaščitena koža. Lahko je videti celo povsem bela.

Ob nanosu izdelkov za zaščito pred soncem je s pomočjo UV kamere vidno, kako je obraz zaščiten. In to je tisto, kar je namen tega projekta. “Eucerin je zaščita, ki presega UV filtre ter ponuja tri temeljne prednosti: fotostabilni sistem UV-filtrov širokega spektra (UVA- in UVB-zaščita), biološko celično zaščito, ki  delujejo kot antioksidant oz. pomaga pri regeneraciji poškodovane DNK v celičnem jedru in učinkovite sestavine za boj proti obstoječim znakom staranja. To ustreza zahtevam, ki ji dermatologi pričakujemo od sodobnih sredstev za zaščito kože. Eucerin je medicinska kozmetika, katere učinkovitost je dokazana s kliničnimi študijami,” pravi strokovnjakinja dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med.

Foto: PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si