Kakšni so letošnji trendi adventnih venčkov?

GRAZIA je vedno rada v trendu, kar velja tudi za praznično dekoracijo. Ker se približuje adventni čas, je s pomočjo Metke iz Sanjskega šopka za vas poiskala letošnje trende adventnih venčkov, s katerimi si boste polepšali vaš dom.

Božična dekoracija – preplet modernosti s tradicijo

Osrednji del božične dekoracije je adventni venček. Ta predstavlja sklenjen krog – simbolika, ki si jo vsi želimo začutiti v decembrskih dneh. Ljubezen in družina. In božični prazniki, ki se približujejo, so namenjeni ravno temu – druženju, toplim besedam, veselju in objemom. Krog simbolizira večno življenje, upanje življenja, štiri letne čase, večnost, neskončnost, vero in upanje v vse dobro. V začetku so bili venčki izdelani iz zimzelenih materialov, saj ti predstavljajo kontinuiteto in preživetje v težkih časih.

Adventni venčki so sicer povezani z veroštiri nedelje pred božičem se vsak teden prižge eno svečo, vse pa nato prižgemo zadnjo nedeljo in potem na božično jutro. Težko boste našli dom, ki nima vsaj delčka adventne dekoracije, nekateri seveda tudi brez sveč.

Naravni materiali

Vodilni trend je vse bolj usmerjen v naravne materiale. Tako pri izdelovanju osnove za dekoracije (obod, ogrodje venčka ali dekoracije), kot tudi pri dekorativnih elementih prazničnih dekoracij. Narava vam ponuja vse na dlani, le pravilno morate ponujeno uporabiti. K temu trendu smo se nagibali že lansko leto, letos pa smo ga nadgradili, z drugačno »obdelavo« naravnih materialov. Trenutno so v vseh prazničnih dekoracijah moderne tako imenovane beljene ali barvne veje, listi in suho cvetje. Z nekaj kreative lahko te elemente odlično povežete z neobdelanimi materiali iz narave (s smreko, lubjem, korenino, mahom itd.). Izognite pa se plastičnih elementov, kot so okraski, bunkice, zvezdice in jelenčki.

Tradicionalne oblike

Oblike venčkov ostajajo tradicionalne – za venčke za vrata klasičen sklenjen krog, enako je tudi pri adventnem venčku za na mizo. Tem se pridružujejo tudi vedno bolj priljubljene dekoracije v posodi (okrogla ali podolgovata), vendar vseeno s štirimi svečami postavljenimi v krogu ali v vrsti. Namesto plastičnih posod raje uporabite keramične ali steklene posode, ki so veliko bolj elegantne in prav tako jih lahko uporabljate znova in znova.

Tradicionalno in moderno

Metka iz Sanjskega šopka pravi, da so v trendu tako tradicionalni kot moderni venčki. Pri praznični dekoraciji se mora tako v tradicionalnih kot v moderno kreiranih dekoracijah čutiti domačnost, povezanost in toplina. Ne glede na to ali se odločite za okrogel venček ali dekoracijo s štirimi svečami. Vsak mora nositi delček topline. »Najraje ustvarjam klasične v kombinaciji z modernim. Rada povezujem elemente, ki se ponavadi pojavljajo v tradicionalnih dekoracijah, ampak na moderen način. Vsekakor sem ljubiteljica novih, drugačnih materialov, pravi Metka.«

Umirjeni toni barv

V letošnjih adventnih dekoracijah prevladujejo bolj umirjeni toni barv, nič kričečega in preveč močnega. Nežna, krem barva vseh odtenkov – od kombinacije modre z belo in srebrno, do klasične zeleno rdeče kombinacije, do sive, bele in zlate. Barvna paleta je postala zelo široka, a umirjena z intenziteto barv.

Sveče – ja ali ne?

Sveče lahko uporabite ali pa tudi ne, odvisno od tega, kje bo dekoracija postavljena. Na jedilni mizi, ob večerji na mizi v dnevni sobi, kjer boste z družino ob prazničnih večerih kramljali, so sveče nekaj, na kar ne smete pozabiti. Če bo venček ali dekoracija krasila predsobo, omarico na hodniku ali pred vhodnimi vrati, pa sveče niso potrebne. Je pa res, da sveč za praznike ni nikoli preveč, saj oddajajo čarobno energijo, v prostor vnašajo toplino, sproščenost, veselje in ljubezen, ki so glavne sestavine decembra.

Venčki za na vrata

Sklenjen krog in zelenje sta osnovi, tako z različnimi barvnimi kot raznolikimi dekorativnimi elementi. A manj je več, primerno pa je, če se dekoraciji na vratih in namizna dekoracija vsaj barvno usklajujeta. Če se ujameta še z dekorativnimi materiali in stilom, pa bo izpadlo še bolje.

Namesto venčka, šopek iz suhega cvetja

Adventna dekoracija s suhim cvetjem je bolj drzna, moderna in manj z vero povezana dekoracija prazničnih dni. Suho cvetje bo zagotovo pritegnilo pozornost, saj v času božičnih praznikov ni ravno v središču pozornosti. Pozitivna stran pa je, da ga boste z lahkoto uporabili kot dekoracijo tekom celotnega leta.

Odlična ideja: DIY božična dekoracija v stekleničkah

Božična dekoracija naredi sam naj bo čim bolj preprosta za izdelavo. Za izdelavo potrebujete štiri majhne stekleničke, sveče in manjši dekorativni material, s katerim boste okrasili sveče in napolnili stekleničke. Stekleničke lahko napolnite z različnimi materiali: posušene rezine sadja, brin, razne vejice … Lahko pa vanjo položite tudi najrazličnejše cvetje. Posušite ga že prej in nato s posušenimi cvetovi unikatnih barv napolnite stekleničke vaše božične dekoracije. Na koncu vanje postavite adventne sveče, ki jih lahko po želji še dodatno okrasite.

FOTO: Lipardesign Matic Lipar

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si