Kdaj bi morali zapustiti odnos in začeti na novo?

V popolnem svetu bi obstajal natančen priročnik, ki bi nam povedal, ali nam je določena oseba pisana na kožo in je vredno vztrajati v odnosu z njo ali ne. Na žalost tega nimamo, imamo pa nekaj vodilnih razlogov, ki nas spravljajo v takšna čustvena stanja, da lahko presodimo, ali je v odnosu vredno vztrajati ali ne, pa naj gre za odnos s partnerjem, prijateljem, poslovnim partnerjem ali kakšnim družinskim članom. Pritisk je velik – ostati, upati na boljše čase in verjeti, da ne zapravljate časa, ali pa preprosto oditi in začeti na novo? Tukaj je 5 razlogov, zaradi katerih bi morali vreči puško v koruzo in oditi v vedenju, da si zaslužite boljši odnos:

Ko imate občutek, da hodite po jajčnih lupinah: Ta ne sigurnost vase in strah, ki ga čutite v odnosu, nikakor nista zdrava in slabo vplivata na vaše počutje in samozavest. Namen odnosa je, da najdete istomislečo osebo, osebo, ki vas pozna in vas ima rada takšne, kot ste, osebo, ki vam vliva dobre občutke, ne pa dvomov. Če se torej ob neki osebi počutite na trnih, morate paziti na vsako izrečeno besedo in na število prijaznih emojijev, ki jih nalepite v sporočilo, potem to vsekakor ni odnos, v katerem bi bilo vredno vztrajati.

Ko odnos vpliva na vaše vsakodnevno življenje: Nekaj drži kot pribito – v odnosih je potrebno sklepati kompromise. A če imate občutek, da se nekomu prilagajate do te mere, da vas to onesrečuje, da zato nimate časa za reči, ki ste jih vedno radi počeli, in da zamujate z roki oddaj v službi, potem morate v tem odnosu storiti korak nazaj in se malce umakniti. Če vas odnos omejuje to te mere, da čutite, da ste v njem izgubili sebe, potem je to res zaskrbljujoče in ni vredno vašega časa.

Ko ne vidite prihodnosti: Ali se vidite z neko osebo v prihodnje? To je klasično vprašanje, ki se mu vsi izogibamo, čeprav je odgovor zelo jasen. Če ima oseba drugačne poglede na prihodnost kot vi, potem je vztrajanje skupaj nesmiselno. Vi bi imeli tri otroke, hišo z vrtom in službo od 8h do 16h, on pa bi živel boemsko življenje iz danes na jutri? Nič ni narobe ne z enim, ne z drugim, le skupaj ne gre in tako je povsem v redu. Nekje obstaja boljša oseba za vas in zanj, kar je zagotovo spodbudna informacija. Začnite na novo in sledite svojim sanjam!

Ko ne morete oprostiti: Veliko je razlogov, zakaj nekomu v odnosu ne morete oprostiti in zaradi storjene napake preprosto ne morete naprej. Vztrajati v odnosu, v katerem vas bodo mučila negativna občutja preteklega dejanja, nikakor ni plodno početje, ki se lahko konča zelo slabo, tudi za vaše psihično zdravje. Spustite to, razčistite sami s seboj, da niso vsi takšni, in začnite graditi na drugem odnosu.

Ko se neprestano sprašujete, ali bi morali oditi: Vsakemu v odnosu kdaj prekipi in bi najraje odšel, a če je vse normalno, je misel o odhodu v resnici strašljiva in si življenja brez te osebe ne predstavljate. V kolikor pa se ideja o odhodu in življenju brez te osebe večkrat pojavi v vaših mislih, je čas, da ste do sebe in do te osebe iskreni. Če menite, da vam bo bolje brez nje, potem odidite, saj ne boste v tem odnosu nikoli srečni in večno se boste spraševali, kako bi bilo, če bi takrat zbrali pogum in odšli.

Foto: Pexels

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si