Kje v Ljubljani imajo najboljši sladoled?

13397091_10153780942885914_1244374291_o

Slovenci smo menda veliki ljubitelji sladoleda. A vse pogosteje nam bolj kot klasičen industrijski sladoled prijajo bolj lahke in naravne sladoledne variacije. Prav takšne boste našli v Gelatierii Romantiki na Gornjem trgu v Ljubljani, kjer častijo starodavno italijansko umetnost izdelovanja “gelata”, zavračajo industrijsko proizvodnjo sladoleda in vse – še tako kvalitetne in “naravne” – sladoledne predpripravke. Vračajo se h koreninam. K tradicionalnim receptom, svežim sestavinam in ročnemu delu.

13397047_10153780943210914_1998800768_o

V slačičarni Gelateria Romantika svoje obrti ne dojemajo kot proizvodnjo, ampak kot umetnost. V znak spoštovanja do italijanske tradicije sladoled izdelujejo s svežimi sestavinami, ročno ter po starih italijanskih recepturah. Vsa živila, ki jih je mogoče dobiti surova in sveža, kupujejo sproti in, če je le mogoče, iz lokalnega okolja. Za barvo in okus gelata se ne zanašajo na dodana umetna niti naravna barvila in ojačevalce okusa, ampak samo na sveže in kvalitetne sestavine. Ob trku te starodavne umetnosti z njihovo neusahljivo željo po eksperimentiranju nastajajo Romantikini sladoledi, ki so spočeti iz ljubezni med tradicijo in inovativnostjo ob izrazitem poudarjanju tipičnih slovenskih živil ter proizvodov.

13401404_10153780943180914_1895147261_n

Sorbetti – kaki, granatno jabolko, grozdje, limone z žajbljem, jabolka z ingverjem, nešplje, češnje, jagode z baziliko, alkoholni sorbetti iz slovenskega “craft” piva pa teranov in traminčev sorbetto. Gelati – poletna stracciatella s svežo meto in zimska s teranovim likerjem, čokolada z istrskim rožmarinom / z ocvirki / s solnim cvetom Piranskih solin, sladoled z orehovo / makovo / pehtranovo potico, arašidov z Rokovim arašidovim maslom, bučni z bučnim oljem in praženimi bučnicami, kostanjev s sveže kuhanim kostanjem … so samo nekateri od mnogih njenih lastnih okusov, ki so nemudoma osvojili srca in jezike Ljubljančanov. Vedno bolj pa namenjajo pozornost tudi veganom, saj imajo poleg sadnih okusov tudi veganske sladolede z okusi lešnika, kokosa, čokolade in drugih.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si