Ko lasje kličejo na pomoč

Lasje so naš najlepši modni dodatek, a doseči, da so lepi, močni in sijoči, se pogosto zdi misija nemogoče. Ko prekomerno izpadajo imamo občutek, da izgubljamo svojo krono in se ob tem soočamo z občutki žalosti, strahu in negotovosti. Lasje izpadajo zaradi različnih dejavnikov, tudi zaradi prekomernega stresa na naše telo, tako duševnega kot fizičnega. V dolgotrajno obdobje stresa nas je pahnila epidemija koronavirusa, ki naše lase in nohte pušča v obupnem stanju.

Foto: @juliet_searle

 

Kaj privede do izpadanja las in krhkih nohtov?

Neuravnotežena prehrana, ki vsebuje premalo beljakovin, B-vitaminov in cinka,

hormonsko neravnovesje (nosečnost, menopavza …),

zunanji dejavniki (sprememba letnih časov, vreme, suh zrak),

uživanje določenih zdravil,

bolezensko stanje (izpadanje las je v porastu predvsem zaradi bolezni Covid-19),

stres (duševen in fizičen).

 

Za prekomerno izpadanje las je v zadnjem letu kriv predvsem nov koronavirus oz. bolezen Covid-19. Velika večina pacientov se po preboleli bolezni, sooča z vsaj eno od dolgoročnih posledic, med katere spadajo utrujenost in izčrpanost, izguba vonja in okusa, težave s spominom in pretirano izpadanje las. Pretirano izpadanje las se zgodi skoraj vsakemu četrtemu (24,1%)1 pacientu oz. pacientki. Pri večini nastopi po 3 mesecih od prebolele bolezni in lahko traja vse tja do 9 mesecev!

Vendar pa ni virus tisti, ki sam po sebi povzroča izpadanje las. Lasje začnejo izpadati zaradi stresa, ki ga prebolevanje Covida-19 pusti na našem telesu. Pride do stanja, ki mu rečemo »telogeni efluvij« oz. reaktivna izguba las. Pri tej vrsti izpadanja las večina lasnih mešičkov, zaradi stresa, prehitro preide v fazo izpadanja (telogena faza) in tako izpade do 5-krat več las, kot jih sicer. Pomembno je poudariti, da je na zdravem lasišču vedno 10% las v fazi izpadanja, pri telogenem efluviju pa se ta številka dvigne tudi na 50%!

Kako si lahko pomagate?

Pri telogenem efluviju je ključno, da se lasni mešiček čimprej spodbudi k novemu lasnemu ciklu in nazaj k fazi rasti. Nujno je, da telesu ponudite hrano bogato z beljakovinami, saj ravno beljakovine oz. aminokisline, gradijo naše telo, tudi naše lase. In seveda, kot so nas starši učili že od majhnih nog, je pomembno, da uživate veliko sadja in zelenjave, zaradi visokih vsebnosti vitaminov in mineralov. Ne pozabite na polnozrnate žitarice, le-te so bogate z B-vitamini, ki so ključni za lepe in negovane lase. Posebej priporočamo uživanje prosene kaše, ki vsebuje veliko B-vitaminov, kvinoje in oreščkov, ki so bogati s cinkom. Cinku velikokrat pripisujemo velik vpliv na zmanjšanje izpadanja las. Na vašem jedilniku se naj znajdeta tudi ovsena kaša in rjavi riž, saj vsebujeta veliko biotina, ki mu sicer rečemo kar vitamin lepote. Prva pomoč pri izpadanju las pa je zagotovo Forcapil® Anti-chute.

This slideshow requires JavaScript.

 

Forcapil® Anti-chute je prehransko dopolnilo, ki vsebuje kar 3 aminokisline, cink, B-vitamine (biotin, vitamin B6, pantotenska kislina, folna kislina), rastlinske izvlečke njivske preslice in venerine laske, vitamin D3 ter baker. Zasnovan je proti izpadanju las in za obdobja, ko so lasje krhki in se lomijo.

Jemanje prehranskega dopolnila svetujemo vsaj 3 do 6 mesecev, saj je v skladu z naravnim ciklom rasti las.

Priporočljivo je, da ob rednem jemanju prehranskega dopolnila Anti-chute lase negujete s šamponom za krepitev, revitalizacijo in zaščito las Forcapil® Shampoing Fortifiant. Formula šampona krepi lasna vlakna vse od korenin, jih poživi, jim daje vitalnost ter jih ščiti. Lasje so prožnejši in manj nagnjeni k izpadanju.

In, če se trenutno soočate z izpadanjem las, ne pozabite – tudi to bo minilo. Do takrat vam bo ob strani stal Forcapil®.

Izdelka sta na voljo v izbranih lekarnah po Sloveniji ter v spletni trgovini www.sophia.si.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si