Nekirurške terapije za zmanjšanje podočnjakov


Ko pogledamo nekoga, se najprej zazremo v njegove oči. V kolikor vas vaši prijatelji in najbližji ves čas opozarjajo, da izgledate utrujeni, je vzrok večinoma v regiji pod očmi, ki jo imenujemo podočnjaki. Nihče ne mara podočnjakov, saj smo zaradi njih videti starejši in utrujeni. Velikokrat se tudi ne izboljšajo kljub zadostni količini spanca in zdravemu načinu prehranjevanja. Celo magični učinek prekrivne kozmetike nas tukaj večkrat pusti na cedilu.

GRAZIA je o tej pogosti težavi govorila s Katjo Gorenšek Ul, dr. med., specialistko dermatovenerologije, in jo povprašala, kaj so sploh vzroki za podočnjake in katere nekirurške terapije jih zmanjšajo.

Kaj so vzroki podočnjakov?
Vzrokov, ki povzročijo nastanek podočnjakov, je več. Najpogostejši vzrok je izguba volumna oziroma premik maščobnega tkiva v zgornjem delu lic, takoj pod podočnjaki. Takšno maščobno tkivo, ki se nahaja tik pod kožo, je sicer prisotno po celotnem obrazu. Ob staranju pride do razpada oziroma do zmanjšanega volumna teh maščobnih blazinic. Ker pride do neenakomerne izgube volumna maščobnega tkiva, se lahko pojavi izbočenje tkiva pod očmi, kar lahko vodi v nastanek podočnjakov.
Drugi možen vzrok nastanka podočnjakov je, da struktura, ki jo imenujemo „orbitalni septum”, postane šibkejša. Orbitalni septum je membrana, ki v mladosti drži maščobo pod očesom v globljih plasteh, tako da se maščoba ne izboči ven kot vrečka, ki jo imenujemo podočnjaki. Normalno staranje pa povzroči, da orbitalni septum postaja šibkejši, zato pride do bočenja maščobe navzven in do nastanka podočnjakov.
Tretji možen vzrok nastanka podočnjakov je, da so nekateri ljudje dedno nagnjeni k nastanku prevelike količine maščobe pod očmi in so s tem že rojeni.
Včasih pa so podočnjaki tudi posledica genetske nagnjenosti k hiperpigmentacijam in je temen kolobar pod očmi posledica povečanega pigmenta. V tem primeru je ustrezna terapija uporaba medicinske kozmetike ali laserskih terapij za zmanjševanje pigmentacij.

Nekirurške terapije za zmanjšanje podočnjakov
Dermalna polnila oziroma filerji so tipična terapija za podočnjake brez kirurškega posega. Dermalni filerji so geli iz substance, ki jo imenujemo hialuronska kislina in jo naravno najdemo v koži. Ta lahko nadomesti volumen tkiva, ki se s starostjo izgublja.
Za ljudi, pri katerih je vzrok nastanka podočnjakov izguba volumna v tem predelu obraza, lahko dermalni filerji zapolnijo to pomanjkanje volumna in naredijo gladek prehod med očesno regijo in lici, kar zmanjša izgled podočnjakov oziroma le-ti lahko tudi izginejo.
Svetujem vam, da najprej opravite estetski posvet. V naši ambulanti se ukvarjamo z estetsko medicino, prav tako pa posebej s terapijo podočnjakov. Tako boste najprej opravili estetski posvet z zdravnikom, ki bo analiziral vzroke za nastanek vaših podočnjakov in vam glede na to svetoval, kakšna je najboljša terapija za vas individualno. Ob tem vam bo tudi svetoval glede drugih možnih posegov na vašem obrazu, saj morate vedeti, da se staranje dotakne prav vsakega predela na obrazu in da za najbolj naraven rezultat po navadi opravimo aplikacijo majhnih količin hialuronske kisline na različnih predelih obraza in tako dosežemo harmonično pomlajen videz. Aplikacija dermalnega polnila je manjši posegi, ki traja okrog 30 minut, in po katerem se ljudje naslednji dan lahko normalno vrnejo na delovno mesto. Pomlajevanje v področju podočnjakov je sestavljeno iz več drobnih aplikacij hialuronske kisline v področje udrtine pod očmi, nato pa zdravnik ta predel nežno zmasira, tako da se le-ta enakomerno prerazporedi. Po posegu izgledajo oči bolj spočite, podočnjaki pa so manj vidni.
V zadnjem času je prišlo do znatnega izboljšanja produktov s hialuronsko kislino, kar nam prinaša možnost, da že z majhnimi količinami, apliciranimi na točno določena mesta, dramatično spremenimo izgled in zmanjšamo podočnjake. Moderna dermalna polnila s hialuronsko kislino trajajo dlje, so mehka in dajejo naraven izgled. Postanejo svilnato mehka, ko se razporedijo v koži, izboljšajo elastičnost, teksturo kože in zmanjšajo učinke staranja tudi v prihodnje.

Več o terapiji za podočnjake preberite TUKAJ.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si