Kolumna Katarine Bervar Sternad, april 2018

V koga je zaljubljena Špela?

Priznam, da si pogosto iz zadrege ob sicer osnovnošolskem vprašanju, kot je, koliko cvetov je v socvetju sončnice, pri nas doma pomagamo s spletnim brskalnikom Google. Seveda to pomeni, da so se otroci kaj kmalu navadili sami iskati po spletu, in če niso pod našim budnim nadzorom, sprašujejo marsikaj. Tako mi je prijateljica povedala, da je ob pregledovanju zgodovine iskalnih pojmov (redna prostočasna dejavnost odgovornih mater odraščajočih otrok) med iskanimi pojmi našla tudi vprašanje: V koga je zaljubljena Špela?

Srce njenega desetletnika se je očitno vnelo za sošolko in menil je, da mu stric Google lahko pomaga ugotoviti, ali tudi ona čuti tako. Spletni brskalnik je zaljubljencu prav gotovo ponudil informacije o zadnjem stanju zaljubljenosti kakšne slavne Špele, a odgovora na svoje vprašanje (zaenkrat še) ni dobil. Na srečo je njegova Špela še premlada in premalo prisotna na spletu, da bi mu sicer neverjetno zmogljivi algoritmi lahko ponudili odgovor; tokrat torej ne, morda pa vseeno kmalu. Afera z (zlo)rabo osebnih podatkov uporabnikov facebooka za potrebe političnih kampanj je ponudila strašljivo spoznanje, kako nezavarovani so naši podatki s spleta in kako jih žanjejo zato, da z nami manipulirajo. Na podlagi besedišča, ki ga uporabljamo v objavah, lahko določijo naš spol, starost in vrsto osebnosti. Če bi na primer vašega bodočega delodajalca zanimalo, ali ste morda kolerični ali narcisoidni, bi to lahko ugotovil z analizami, ki jih opravljajo za to ustanovljena podjetja.

Z nekaj potrpljenja lahko tudi sami pridete do vseh podatkov, ki jih o vas hrani Google. Če bi jih želeli prenesti, bi takšna datoteka obsegala približno 5,5 GB, kar naj bi bilo okoli 3 milijone Wordovih dokumentov. Tam lahko preberete, kje vse ste bili, odkar uporabljate Google na svojem telefonu, kaj ste iskali, koga fotografirali, katero glasbo ste poslušali, kaj ste kupili, lahko bi ponovno prebrali vso elektronsko pošto, ki ste jo kadarkoli poslali, preverili, katere vadbe za čvrsto zadnjico ste izvajali (in kolikokrat!), katerih dogodkov ste se udeležili, koliko časa in s kom ste bili tam in tako dalje. Med prebiranjem zgodovine lahko ugotovite, da z Googlom morda delite preveč informacij. Na podlagi zbranih podatkov se upravitelji strani in omrežij, ki jih uporabljamo, sami odločijo, katere novice nam bodo predlagali. Tako počasi prejemamo samo še tiste vsebine, za katere menijo, da nam bodo všeč, in čedalje manj novih in raznolikih virov. Temu bi lahko rekli, da drsimo v informacijsko izolacijo ali enoumje. Obstajajo pa sicer tudi brskalniki, ponudniki elektronske pošte in družabna omrežja, ki tega ne počnejo, na primer brskalnik duckduckgo.com ne skladišči naših informacij, je brez oglasov in ne spremlja, kje smo. Večina teh t. i. alternativnih brskalnikov ni tako preprostih za uporabo, da bi zlahka opustili svoje navade, poleg tega pa se strastni uporabniki facebooka ali instagrama le stežka poslovimo od svojih prijateljev in rednega objavljanja fotografij drago plačanih jedi pred seboj. Digitalni oglaševalci in podjetja za analitiko bodo tako še naprej analizirali naše objave in na podlagi teh oblikovali oglase in sporočila, s katerimi bodo poskušali vplivati na to, koga bomo volili, kaj bomo kupovali, kakšne spomladanske vadbe se bomo lotili. Google lahko hitreje izve za nosečnost žene kot njen mož, in še preden njej uspe povedati veselo novico, jo facebook že zasuje z oglasi za otroške vozičke. Njeno ‘guglanje’ o nosečniški slabosti in izračuni datuma poroda so dovolj, da algoritmi dajo signal o bodoči potrošnici otroške opreme. Mali Vid bo torej z nekaj vztrajnosti in znanjem lahko v kratkem izbrskal tudi odgovor na svoje vprašanje. Upam, da bo z njim zadovoljen.

Katarina Bervar Sternad, pravnica s področja varstva človekovih pravic, za GRAZIO razkriva, zakaj se vam med oglasi morda pojavlja …

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si