Kolumna Katarine Brvar Sternad, marec 2018

Ko bom velika, bom prostitutka

Pred kratkim so na srednjih šolah in fakultetah potekali informativni dnevi, na katerih se dijaki in dijakinje lahko seznanijo s svojimi kariernimi možnostmi, vpisnimi pogoji in podobno. Nekatere celo spremljajo starši, to so tisti starši, ki vselej budno spremljajo in nadzorujejo življenje svojih mladičev in jih seveda tudi usmerjajo. Mlade zelo zanima, kakšne so v posameznem poklicu zaposlitvene možnosti in pri tem seveda tudi na hitro preračunajo, kako lagodno lahko od tega živijo. Nabor poklicev je velik, vsako let bolj raznolik in zanimiv. Mladi pri nas tako lahko prosto izberejo poklic in sledijo svojim sanjam, če so le dovolj pridni.

Po drugi strani pa se vsi zavedamo, da v družbi obstaja tudi niz del, poklicev, v katerih se ne vidimo, ki niso želeni, ne prinašajo zadovoljstva, pa tudi ne dovolj denarja za dostojno preživetje. Tu ne mislim dela za tekočim trakom ali pobiranja smeti; to so namreč poklici, o katerih se kljub vsemu še vedno pogovarjamo s sosedi ali prijatelji, se potožimo nad plačo in delovnimi pogoji. Tu mislim na tiste, za katere vsi vemo, da obstajajo nekje tam za zaprtimi vrati, dopovedujemo si, da jih opravljajo nam neznani ljudje, vendar o tem raje sploh ne razmišljamo.

Spremljam precej naporne razprave in vsakovrstne argumente o tem, zakaj bi morali „najstarejšo obrt” legalizirati in „prodajalkam ljubezni” omogočiti vstop na trg dela, se zavarovati in uživati socialne pravice. Pri tem se seveda utrne vprašanje, ali to pomeni, da bi na informativnih dnevih po sprejetju takšnega zakona kot karierno možnost predstavili tudi prostitucijo. Bo kakšna od poklicnih srednjih šol odprla tak program? Kje se usposobiš za ta poklic? Bi morda kakšen starš svoji hčeri (ali sinu) svetoval, da se odloči za prav ta poklic in kaj bi znal o tem povedati; da je to karierni izziv, da bo to delo prineslo osebno zadovoljstvo, dober zaslužek? Si je katera od nas rekla: „Ko bom velika, bom prostitutka!?”

Seveda ne, ker prostitucija ni in nikoli ni bila resnično izbira. In že nam hitijo pripovedovati o veselih prostitutkah, zgodbi ene ali dveh, ki so si med več tisočimi to morda res izbrale za svoje delo, a resnici na ljubo, če bi se trg prodaje spolnih uslug zanašal le na tiste, ki to počnejo povsem prostovoljno, ga že zdavnaj ne bi bilo več. Poskusi opravičevanja, zakaj bi morala biti prostitucija zakonsko urejena, so zato smešni in žalostni hkrati.

Nemci so leta 2002 sprejeli zakon, s katerim so omogočili zaposlitev in zavarovanje vsem, ki so se registrirali v tej dejavnosti. Izkazalo se je, da se je v letih po tem zaposlil manj kot en odstotek žensk, ki so delale kot prostitutke. Iz tega jasno izhaja, da v resnici ni težava v zavarovanju in zdravstvenih pregledih, pač pa v tem, da (si) nihče noče priznati, da to počne, ali tega enostavne ne sme.

Neka ameriška raziskava je pokazala, da sistem izjemno visokih študentskih dolgov mlade pogosto pahne v prodajo spolnih uslug, iz katerih potem težko najdejo pot ven. Na srečo v Sloveniji lahko odpišemo vsaj ta razlog. Sicer pa je nova slovenska zakonodaja nedavno uvedla možnost kaznovanja tistega, ki najame spolne usluge osebe, za katero ve, da je v to prisiljena. Ne vem, če bo dosti pomagalo, saj je sprenevedanje in izogibanje odgovornosti kar močna nacionalna lastnost.

Na Švedskem so se pri reševanju problema (prisilne) prostitucije odločili za popolnoma nov pristop, in sicer so se lotili problema, kot bi rekli ekonomisti, pri povpraševalcih storitev. Preganjanje in zapor grozita prav vsem, ki jih srečajo na vratih tam seveda nezakonitih bordelov. Kot poročajo, gre za izredno učinkovit model, saj nosi pomembno sporočilo o tem, kdo je za izkoriščanje žensk (in moških) v prostituciji dejansko odgovoren.

Ob gledanju filma Čedno dekle se zazdi, da se tako lahko sreča lepega, spoštljivega in bogatega moškega, pripravljenega na trdno zvezo, a rekla bi, da je statistično gledano bolje kupiti loterijski listek.

Katarina Bervar Sternad, pravnica na področju človekovih pravic, za GRAZIO razkriva, kaj pomeni prosta izbira poklica.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si