KOLUMNA: o ženskah in čevljih

Barbara_Fercic_1Adam & Eva
Kolumna o odnosih, seksu & modi

Kolumna se s posebno previdnostjo dotika moško-ženskih odnosov in urbanega življenja ter pretresa žgečkljive teme iz postelje. Ko se nogomet sreča s čevlji ali kako funkcionirajo sodobni poročeni pari.

Piše: Barbara Ferčič, izvršna urednica revije GRAZIA in velika ljubiteljica čevljev

zoga„Samo za ta žur si je prek ebaya naročil njihov dres, si lahko misliš? Kdaj pa sem si jaz nazadnje privoščila malo dražje čevlje?? Kmalu greva v šoping in tokrat ne v cenejšo trgovino, ampak ta dražjo!“ je v šali razlagala prijateljica na sobotni zabavi, ki je čisto po naključju sovpadla s finalom nogometne lige prvakov, ki ga je del moške zasedbe seveda glasno spremljal v dnevni sobi, medtem ko sem si na vrtu privoščila že drugi džintonik z limeto. Takšni pogovori me vedno zabavajo in dobim tudi dober vpogled v to, kako funkcionirajo dolgoletni, poročeni pari (od moje zadnje daljše zveze je minilo že kar nekaj časa in svojega denarja mi pač ni treba deliti z nikomer). Omenjena prijatelja sta res odličen tim, imata dve krasni hčerki, ki sta prava cukrčka (po meni sta poimenovali celo frizuro!), in zelo dobro razporejene vsakodnevne naloge in obveznosti. To seveda vključuje tudi skrb za družinski proračun in pri tem so vloge jasno razdeljene – dobro se ve, kdo zna bolje z denarjem. Ravno zato ima pri tem prijateljica bolj ali manj vajeti v rokah – pa da ne boste mislili, da je on kakšna copata, daleč od tega! Preprosto se zavedata, da je ona boljši domači ‘financ minister’ kot on, in če želita privarčevati kaj dodatnih sredstev za družinske razvade pa tudi nepredvidene stroške, je bolje, da ima nad budžetom glavni pregled ona. In če si on privošči nogometni dres, je zdaj na vrsti ona s čevlji po svojem okusu – pa kaj, če bo zanje odštela malo več!
cevljiLe kaj je na tem arhetipskem odnosu med ženskami in čevlji? So kot neka merska, včasih tudi denarna enota, jezik, ki ga razumemo samo me (pri tem puščam ob strani nekaj moških posameznikov z izdelanim občutkom za modo, saj se tudi ti ne morejo pogovarjati o krasnem novem lakastem paru iz najbolj kakovostnega usnja več kot 15 minut). Preden sem v majhnem stanovanju zamenjala pohištvo v glavnem prostoru, sem imela svojo zbirko skrbno spravljeno v škatlah, te pa naložene na omari. Vsak, ki je prišel prvič na obisk, se je najprej zapičil v to piramido in začel zavijati z očmi: „Ja, koliko čevljev pa imaš?!“ In ko sem na facebooku začela objavljati svoj ‘Šuz edišn’, se je prav tako nabralo precej komentarjev glede resnične številke parov v moji garderobi. Čisto iskreno – niti jih ni tako veliko. Morda bi si kdo mislil, da so škatle naložene vsepovsod kot kupi knjig pri literarnem kritiku, pa ni tako. Kupujem jih skrbno in (večinoma) premišljeno, in to pare, za katere vem, da jih bom nosila več sezon in da se mi podajo k večini oblačil, ki jih trenutno nosim. Toda ravno čevlji so ’tisto nekaj’, pikica na i, ki dvigne styling na višjo raven ali pa pokvari celoten vtis. Majhna razvada, ki takoj izboljša razpoloženje, ko se po turobnem dnevu pocrkljaš z novimi sandalčki, ki se odlično podajo h krilu pa k tisti obleki iz šifona in k novim kavbojkam, ki sem jih kupila na razprodaji … In da ne boste mislili, ženske pogledamo tudi moške čevlje, saj ti veliko povedo o njegovem lastniku – je bolj športen, eleganten, boemski tip? Prisega na kakovost? Ima izdelan osebni slog? Je skopuški do sebe? Kadar se z mamo pogovarjava o moških in ji kdaj zaupam kakšno zgodbico, me vedno vpraša dvoje: Je prijazen? Ima dobre čevlje? Seveda v šali, čeprav se kljub temu najde zrno resnice v tistem usnjenem paru, zaradi katerega ti začne srce hitreje biti, pa če priznaš na glas ali ne. Jaz priznam.

Foto: Boris B. Voglar, osebni arhiv avtorice, Getty

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si