Koža je kot računalnik – vse beleži, nato pa nam izstavi račun!

Vsi imamo radi s soncem obsijano kožo, še posebej v toplejšem delu leta. A dejstvo je, da prekomerno izpostavljanje soncu lahko povzroči poškodbe kože in pospeši proces staranja. Kar 80 % znakov staranja kože povzročijo UV žarki. Kljub vsemu je sonce bistveno za življenje na zemlji in ima ob zmernem izpostavljanju ŠTEVILNE DOBRE LASTNOSTI:

Deluje proti depresiji in spodbuja hormon sreče (serotonin), ki prispeva k našemu boljšemu počutju, saj se sonce in svetloba naravno borita proti depresiji ali tesnobi. Ljudje, ki živijo v nordijskih deželah, so zaradi zelo nizke stopnje sončne svetlobe bolj občutljivi na zimsko depresijo. Svetloba namreč spodbuja izločanje melatonina (hormona, ki uravnava kronobiološki ritem) in tako okrepi dobro počutje.

Sončno svetlobo potrebujemo tudi zaradi sinteze vitamina D, ki je ključen pri pospeševanju absorpcije kalcija in fosforja v hrani ter ima tako odločilno vlogo pri razvoju kosti – za močne in zdrave kosti in uravnavanje rasti. Za proizvodnjo optimalne količine vitamina D zadostuje že med 15 in 20 minut izpostavljanja UV žarkom dnevno. Vitamin D je pomemben tudi za imunske funkcije in pri formaciji komponent krvi.

Sončne UV žarke uporabljajo celo pri zdravljenju nekaterih kožnih bolezni, kot so psoriaza ali atopijski dermatitis – UV terapija ali PUVA terapija.

Zdravim dejavnikom navkljub pa se soncu lahko ZARADI NEGATIVNIH UČINKOV le zmerno izpostavljamo. Zakaj? Sonce je odgovorno za sončne opekline, določene tipe kožnega raka, prezgodnje staranje kože in določene alergije. Tvori lahko veliko prostih radikalov, ki imajo škodljiv učinek na celice. Prosti radikali namreč napadejo strukturne in funkcionalne komponente kožnih celic, kot so DNK, proteine, lipide, kolagenska in elastinska vlakna, sladkorje … Število kožnega raka se v zadnjih letih enakomerno povečuje in zaradi tega zdravstvene ustanove vedno večji poudarek dajejo preventivi in pomembnosti zaščite kože pred soncem. Posledice neodgovornega izpostavljanja soncu so postale resna javna zdravstvena težava! V ta namen so pri podjetju BIODERMA lansirali linijo PHOTODERM za različne specifične potrebe kože, ki nudi najvišjo stopnjo zaščite pred UVA in UVB žarki. Zmanjšuje možnost poškodb celic, deluje proti prostim radikalom, ščiti celice imunskega sistema in DNA. Vsi izdelki so vodoodporni, nekomedogeni, koža jih odlično prenaša, so fotostabilni in hipoalergeni.

UVA in UVB žarki so odgovorni za kožnega raka, UVA žarki so odgovorni za večino melanomaz!

Obarvana krema Photoderm AR SPF 50+ za občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici / Zelo visoka zaščita pred soncem z »dry touch« in fluidno teksturo Photoderm MAX Aquafluide SPF 50+ za vse tipe kože / Fluid z učinkom matiranja Photoderm AKN Mat SPF 30 za aknasto in mastno kožo / Krema za kožo z nepravilnostmi Photoderm SPOT SPF 50+ omeji hiperpigmentacijo in ščiti brazgotine ter pomiri oslabljeno kožo / Sprej z visoko fotozaščito Photoderm Spray SPF 30 spodbuja samoobrambne sisteme kože in zagotavlja visoko UVA in UV zaščito pred škodljivi učinki sonca / Photoderm KID Spray SPF 50+ otroški koži nudi zelo visoko fotozaščito, ki spodbuja samoobrambne sisteme krhke otroške kože.

Foto: Victoria’s Secret, PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si