Kremna fižolova juha s hrustljavimi kruhki

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Morda ste tudi vi tako kot midva, ki imava vrečko domačega, suhega fižola v shrambi, na katero (pre)večkrat pozabiva. Vendar hladni pozno jesenski in zimski dnevi kar kličejo po toplih, kremnih juhah, ki v naš dom prinašajo toplino in zadovoljstvo. Ena izmed takšnih je tudi ta kremna, preprosto pripravljena fižolova juha, z žajbljem in popečenimi krutoni / kruhki.

 

 

fizolova juha_jernejkitchenZa 4 osebe

Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 1 ura

SESTAVINE:

250g fižola, dan prej namočenega v vodi
1 čebula
20g dimljene slanine
1 žlica olivnega olja
2 stroka česna
1 srednje velik krompir
1 žlica belega vina
2 lista svežega žajblja
1 lovorjev list
200ml mleka

POSTOPEK:
1.
Dan pred kuhanjem namočimo fižol v enem litru hladne vode. Olupimo čebulo in jo narežemo na tanke lističe. Dimljeno slanino narežemo na manjše kocke. V lonec vlijemo olivno olje in pristavimo na srednje močan ogenj. Dodamo lističe čebule in kocke dimljene slanine. Na zmernem ognju pražimo, dokler se čebula ne zmehča in razpade, približno 5 minut.

2.
Olupimo krompir in ga narežemo na tanke lističe. Dodamo k slanini in čebuli. Prav tako olupimo stroka česna, ju sesekljamo in dodamo v ponev. Odcedimo fižol in tudi tega dodamo v ponev, premešamo in dodamo belo vino, nato ponovno premešamo in zalijemo z litrom vode. Kuhamo 30 minut na zmernem ognju.

3.
Dodamo žajbelj in lovorjev list in kuhamo nadaljnjih 30 minut, da se fižol enakomerno skuha. Juho odcedimo, tekočino prihranimo. Fižol, krompir in ostale sestavine damo v blender in na hitro zmiksamo v gladko zmes. Počasi dodajamo tekočino, ki smo jo prihranili. Na ta način bo juha gladka in kremna. Dodamo mleko, premešamo in vse skupaj precedimo. Začinimo po okusu s soljo in poprom.

4.
Juho postrežemo s popečeno slanino, žlico kisle smetane ali creme fraiche ter popečenimi kruhki.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si