Kremna vrtna paradižnikova juha

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Krasno lahko poletno kosilo ali večerja – preprosta, doma narejena paradižnikova juha. Uporabite najbolj sladke paradižnike z vrta ali lokalne tržnice, dodajte žlico česnove kreme, malo bazilike in popečen kos najljubšega kruha. Ne bo vam žal.

Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 30 minut

RECEPT_1SESTAVINE:

ČESNOVA KREMA:
1 žlica kvalitetnega olivnega olja
1 glava česna, olupljena
250 ml polnomastnega mleka (3.5%+ maščobe)

PARADIŽNIKOVA JUHA
2 čebuli
1 žlica rjavega sladkorja
500g paradižnika, narezanega
3 listi bazilike

POSTOPEK:

1. ČESNOVA KREMA
Kozico pristavimo na nizek ogenj, dodamo olivno olje. Olupimo in očistimo stroke česna ter jih razpolovimo. Stroke dodamo v kozico, pražimo 2-3 minute (toliko, da zadišijo). Dodamo mleko in solimo s ščepcem soli. Kuhamo 10-15 minut oziroma toliko časa, da se česen popolnoma zmehča. Spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko sijočo kremo. V kolikor je krema pregosta, dodamo malo mleka. Prihranimo za pozneje.

2. PARADIŽNIKOVA JUHA
Na grobo nasekljamo čebulo. Srednje veliko kozico segrejemo, dodamo olivno olje in čebulo. Pražimo 5 minut na srednje močnem ognju. Paradižnik očistimo in ga na grobo narežemo.
NASVET: V kolikor imate na razpolago paradižnikova stebla jih dobro očistite in dodajte v kozico k ostalim sestavinam. Stebla odstranite pred pasiranjem juhe. Paradižnikova stebla dajo juhi izrazit paradižnikov okus in vonj.
3.
Čebuli dodamo rjav sladkor in paradižnikovo pasto, pražimo 2 – 5 minut, oziroma do zlato rjave barve. Dobro premešamo, dodamo narezane paradižnike in baziliko. Ogenj povečamo in kuhamo približno 5 minut, da se paradižniki zmehčajo. Prelijemo z 600 ml vrele vode, ogenj znižamo in pokrito počasi kuhamo 10 minut.
4. POSTREŽEMO
Kozico odstranimo z ognja. Solimo in popramo po okusu. Juho prestavimo v blender, ali pa jo spasiramo s pomočjo paličnega mešalnika do gladke teksture. Postrežemo s česnovo kremo, popečenim kruhom in listki sveže bazilike.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri