Grazia 99

KRHKI BREZGLUTENSKI AJDOVČKI Z GROZDJEM IN BELO ČOKOLADO

Maja in JernejPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Ajdovčki so postali že pravi tradicionalni piškoti v najinem domu. Ne predstavljam si, da jih kakšno leto ne bi naredila, pa tudi sorodniki jih imajo najraje. Letos sva naredila ajdovčke s 100% ajdovo moko in izpadli so naravnost fantastično. So super krhki, ne presladki in fino oreščkastega okusa. Midva jih pred oblikovanjem postaviva še v hladilnik, saj se potem veliko lažje oblikujejo. Res so slastni!

Za 35 ajdovčkov
Čas priprave: 20 minut
Čas počitka v hladilniku: 30 minut
Čas pečenja: 15 minut
recept

SESTAVINE:

AJDOVČKI

150g ajdove moke
30g kakava
3g sode bikarbone
80g mletih orehov
100g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
80g sladkorja v prahu
1 jajce
1 čajna žlička limonine lupinice
ščepec morske soli
2 žlici ruma
½ čajne žličke cimeta v prahu
½ čajne žličke pimenta v prahu
½ čajne žličke ingverja v prahu

NADEV

4 žlice marmelade iz grozdja (ali katere druge)
100g bele čokolade, stopljene nad paro

POSTOPEK:

1.
V srednje veliko skledo presejemo ajdovo moko in kakav. Dodamo sodo bikarbono in mlete orehe, premešamo. V drugi, malo večji posodi stepemo zmehčano maslo in sladkor v prahu, s pomočjo električnega mešalnika. Dodamo jajce, limonino lupinico, rum, ščepec soli, cimet v prahu, piment v prahu in ingver v prahu. Dobro premešamo.

2.
Mešanico ajdove moke in kakava postopoma dodamo k stepenemu maslu. Neprestano mešamo s kuhinjsko lopatico, tako da nastane homogena zmes. Testo za ajdovčke zavijemo v folijo za živila ter postavimo za 30 minut v hladilnik, da se maslo nekoliko strdi. Na ta način jih bomo lažje oblikovali.

3.
Pečico segrejemo na 165 °C. Z roko oblikujemo majhne kroglice in jih postavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. V vsakega z ročajem kuhalnice naredimo luknjico. Pečemo 10 minut. Medtem segrejemo marmelado iz grozdja (ali slivovo/marelično …) in jo spasiramo v kolikor je potrebno. Še vroče ajdovčke napolnimo z vročo marmelado. Postavimo nazaj v pečico za 4 minute na 150 °C.

4.
Ajdovčke ohladimo. Stopimo belo čokolado, jo damo v dresirno vrečko in naredimo poljuben vzorec. Hranimo v zaprti posodi do 10 dni.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si