Kultura, kot smo jo pogrešali, je nazaj!

Vesela novica za vse, ki ste pogrešali čas preživet med knjižnimi policami, v galerijah in muzejih.

Za vse ljubitelje kulture, pa tudi tiste, ki že nestrpno čakate, da si sposodite kakšno novo knjigo. Z včerajšnjim dnem so se ponovno odprle knjižnice, v naslednji dneh pa bo omogočen tudi ogled aktualnih razstav in umetniških zbirk v galerijah in muzejih. 

 

View this post on Instagram

ARTEMIJA, 18. del Kustosinja dr. Bojana Piškur vam predstavlja instalacijo Gete Brătescu (1926−2018, Romunija) z naslovom Ne nasilju (1974). »Možen prizor postavitve: s stropa visi lesen okvir. Lesene palice predirajo blago in so naslonjene na steno; združene so z mavčnimi zglobi in ovite s povoji. Na prvi pogled se zdijo kot starinske proteze, ki bi jih potrebovalo iznakaženo in izmučeno telo. Elementi so še oviti s težkim filcem in osvetljeni s tal in stropa s preprostima namiznima svetilkama. Čeprav gre za instalacijo, so njeni elementi tako evokativni, da očitna preprostost artificielnosti poveča metaforično moč dela. Geta Brătescu je o svojem delu celo rekla, da stvari vidi natančno tako, kot bi jih videl kirurg med operacijo. Kaj torej res vidimo v njeni instalaciji? Gre za mladostne spomine na bombardiranje umetničinega rojstnega kraja Ploiestija, ko se je naučila obvezovati ranjene ude? Ali gre za prizor v sobi za zasliševanje, kjer je telo neposredno ogroženo? In kakšno je to telo: krhko, ali se upira nevarnosti? Poleg so na steni še risbe, nekakšna navodila, kako naj se ta 'scenografija' postavi v galerijskem prostoru – včasih z vsemi elementi, včasih pa le z nekaterimi.« #artemija #getabratescu #mgplusmsum

A post shared by MG+MSUM (@mgplusmsum) on

 

 

Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani je ponovno odprla svoja vrata

Od včeraj, 29. aprila, je v prostorih NUK ponovno mogoče prevzeti naročeno knjižnično gradivo, prevzeti naročene kopije, vrniti izposojeno knjižnično gradivo, zaključiti postopek spletnega vpisa, podaljšati članstvo in poravnati morebitne obveznosti.

Knjižnica bo danes, 30. aprila, odprta med 9. in 15. uro, od 4. maja dalje pa od 9. do 18. ure. Prevzem gradiva bo organiziran skladno z veljavnimi priporočili NIJZ na način, ki bo omogočal varno izmenjavo za uporabnike, kot tudi za zaposlene v knjižnici.

Še vedno pa so uporabnikom številne storitve na voljo tudi brez obiska knjižnice: informacijsko svetovanje, dostop do knjižničnega gradiva v digitalni obliki, medknjižnična izposoja, naročanje kopij člankov.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si