Lahke flambirane palačinke s slastno pomarančno omako

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Obožujeva tako tiste debele, ameriške palačinke, kot tudi te čisto tanke, mehke palačinke. Doma smo ponavadi jedli prav slednje. Tanke palačinke z raznimi sladkimi polnili ali pa pečene v pečici. Jernej pa obožuje tudi crêpes suzette oziroma flambirane tanke palačinke s slastno pomarančno omako. Te palačinke so super tanke, lahke, postrežene s sladko pomarančno omako, za piko na i pa še flambirane. Pripravljene so hitro, pa še nekaj posebnega so.

 

 

crepes-suzette_jernejkitchen

Za 12 palačink
Čas priprave: 30 minut

SESTAVINE:

PALAČINKE
2 jajci, proste reje
ščepec morske soli
10g sladkorja
100g gladke bele moke, tip 500
25g stopljenega masla + 40g za kuhanje
280g polnomastnega mleka
¼ vanilijeve palčke

SLASTNA POMARANČNA OMAKA
60g sladkorja
200g pomarančnega soka
20g masla
4 pomaranče
4 žlice konjaka (poljubno)

POSTOPEK:

1. PRIPRAVA MASE ZA PALAČINKE
Jajca z ročno metlico dobro stepemo, dodamo morsko sol in sladkor. Dodamo moko in semena četrtine vanilijeve palčke. Z metlico dobro premešamo, tako da ni grudic. Med neprestanim mešanjem postopoma dodamo mleko. Stopimo maslo, ga ohladimo in tudi tega dodamo k mešanici. Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

2. PALAČINKE
V ponvi za palačinke razpustimo malo masla. Ko se začne topiti, ga enakomerno razporedimo po posodi. Dodamo tretjino zajemalke mase za palačinke in z obračanjem ponve to razporedimo v tanko plast. V kolikor želite zelo tanke palačinke, naj bo plast debela približno 0.5 mm. Palačinko pečemo 1 minuto na srednje močnem ognju, oziroma dokler ni zlate barve. Obrnemo in pečemo 1 minuto še na drugi strani.

3. SLASTNA POMARANČNA OMAKA
V ponev damo sladkor in ga karameliziramo na nizkem ognju. Odstavimo z ognja in počasi, previdno dodamo pomarančni sok. Dodamo tudi lupinice dveh pomaranč in na krhlje narezane štiri pomaranče. Postavimo nazaj na srednje močan ogenj. Palačinke zložimo na trikotnik in jih dodamo v ponev. Čez nekaj sekund dodamo konjak in flambiramo dokler plamen ne ugasne. Postrežemo takoj.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si