Landerik v središče prestolnice prinaša novo generacije slovenske kulinarike

Na sveže, sodobne krožnike chefa Izidorja Kržišnika naravnost s slovenskih kmetij in sadovnjakov pride kar 99 odstotkov vseh sestavin

– Slovenska tudi vsa ponudba pijač

 

Šmorn Pletna z jagodami in vaniljevo omako

 

V najstarejšem delu Ljubljane, kjer se pod grajskim hribom stiskajo meščanske hiše, je na Starem trgu 11 svoj dom našla sodobna slovenska restavracija Landerik. Tu mlada ekipa pod vodstvom chefa Izidorja Kržišnika ustvarja domače jedi iz skoraj izključno domačih sestavin, ki jih iščejo in nabirajo pri dobaviteljih po vsej Sloveniji. »Pri nas predanost lokalnemu ni promocijska fraza, temveč gremo pri tem do konca. Ko rečemo, da je 99 % vsega pri nas slovenskega, to drži v kuhinji in pri baru,« je posebnost kulinarične filozofije Landerika na predstavitvi za predstavnike sedme sile opisal chef Izidor Kržišnik.

 

Mladi kuharski mojster se je kalil pri enem naših najboljših chefov Igorju Jagodicu iz restavracije Strelec in v Mirazurju, letošnji najboljši restavraciji sveta s kar tremi Michelinovimi zvezdicami. S svojo ekipo dobrote  slovenskih kmetij in sadovnjakov na krožnikih predstavi na sodoben, svež način, a z veliko spoštovanja do tradicije. Navdušenje nad tem so od odprtja restavracije pozno pomladi do danes  izkazali tudi domači in tuji gostje, ki jih v restavraciji na ljubljanski osrednji turistični poti seveda ne manjka.

 

»Vse poletje smo imeli odličen obisk in krasne odzive, pred dnevi pa smo kot ekipa dobili še dodaten zagon, saj nas je v svoji letošnji izdaji zelo dobro ocenil tudi priznani kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija,«

 

je poudaril Izidor Kržišnik, ki ga 17. decembra čaka poseben izziv. Kot gosta je v Landerikovo kuhinjo namreč povabil svojega mentorja Igorja Jagodica, s katerim bosta zagotovo zakuhala posebno gurmansko doživetje, imenitno 6-hodno večerjo, za katero so rezervacije že odprte.

 

Alma_Kochavy (Sous Chef in Odprta kuhna) in chef Izidor Kržišnik

 

Goveja lička, trdinka in dva koluta Tolminca na dan

Izidor je kot največji uspešnici pri gostih v Landeriku izpostavil goveje ličnice na polenti trdinki ter ročno narejene raviole s sirom Tolminc v treh vlogah – v polnilu raviolov, kremasti omaki in hrustljavi čipki. Slednji so tako priljubljeni, da so v Landeriku poleti porabili kar dva hlebca tega odličnega sira s kmetije Gugala na teden. Seveda so gostje na predstavitvi obe jedi lahko tudi poskusili, Izidor Kržišnik pa jim je za temeljit vpogled v jedilnik in hišne specialitete pripravil še goveji tatar na domačem briošu s čebulno majonezo, kot oblaček mehke in kremaste štruklje s Pustotnikovo skuto in gobicami, čvrste in sočne brancinove klobase z limonovo majonezo, ki predstavljajo novost decembrskega jedilnika,  ter seveda hišni sladici – krompirjeve cmoke z vaniljevo kremo in ajdovim drobljencem s kavo ter šmorn z jabolki, jabolčno marmelado in sladoledom pečenega jabolka.

 

Za vse je kriv šmorn

Prav šmorn pa je tista jed, okoli katere je Landerik sploh nastal. Ustanovitelj restavracije, s katero na ljubljansko kulinarično sceno prihaja nova generacija chefov in okusov, je Nejc Skubic, nekdanji slovenski nogometni reprezentant, ki je o lastni restavraciji sanjal že od otroštva.

 

»Hrana mi je vedno veliko pomenila. Kot najstnik sem živel v internatu, zato sem pogosto jedel v restavracijah, nato pa sem pri dvajsetih šel v tujino in si začel kuhati sam. Takrat me je kulinarika pričela zanimati še bolj, zdaj pa sem otroške sanje končno lahko uresničil,«

 

je pojasnil Nejc Skubic, ki je imel na začetku samo eno misel: šmorn.

 

»Na to jed sem resnično navezan, saj mi jo je vsak petek, ko sem se vračal s treningov, pripravljal dedek. Nato mi je Igor Jagodic, ki mi je kot popolnemu začetniku v gostinstvu z nasveti prijazno priskočil na pomoč, pomagal oblikovati celoten koncept, ki se res ujema tudi z mojo osebnostjo. Ko se česa lotim, se namreč vedno lotim stoodstotno, zato lahko zagotovim, da se nihče ni tako poglobil v slovenske sestavine in najboljše dobavitelje, kot smo se tega lotili mi.«

 

Priprava brancinove klobase Landerik

 

»Fine dining« na sproščen, mladosten način

Na Starem trgu 11 je tako zdaj doma nekaj resnično posebnega. V ambientu, v katerem se prepletajo les, steklo in kovina ter posebej za Landerika razviti ornamenti, je prestolnica namreč dobila vrhunsko slovensko restavracijo, kjer lahko gostje sproščeno uživajo v jedeh na ravni »fine dining« ter ob tem poskušajo slovenska vina, piva, sokove, žganice in koktajle. Seveda so na voljo tudi dnevna kosila, polna domačih sezonskih sestavin in navdihov, ter zajtrki s poširanimi in ocvrtimi domačimi jajčki, granolami, ovseno kašo in omletami.

 

This slideshow requires JavaScript.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si