Lončarstvo je nova joga

Živimo v svetu, ki se tako hitro vrti okoli nas, da komaj dohajamo vsakdanje stvari. In bolj kdajkoli prej je postalo jasno, da se je občasno potrebno ustaviti, se sprostiti in si vzeti čas zase. Eden izmed načinov, s katerim to lahko naredite, je tudi lončarjenje, ki je pravi balzam tako za dušo kot telo.

Tega se zelo dobro zaveda Vid Polončič, ki se z lončarstvom ukvarja že zadnjih deset let, v zadnjih petih letih pa je to strast prelevil tudi v poklic. Lončarstvo mu predstavlja neskončne možnosti, zato tudi druge uči, kako s pomočjo lončarstva poiskati mir, ravnovesje in čas zase.

Lončarstvo – neomejene možnosti

Pri lončarstvu Vida navdušujejo nenehni izzivi in skoraj neomejene možnosti, ki jih ponuja ustvarjalno delo na vretenu. »Gre za nenehno učenje in odkrivanje novih idej. Meja, ki bi označila moj prehod v poklic, je zabrisana. Verjetno je začelo lončarstvo preraščati v poklic, ko sem prvič začel poučevati v lončarski skupini. To je bilo nekje leta 2017.«

Tako se je njegov hobi razvil v poklic. Na spletni strani Lončič, ki je izpeljanka iz njegovega priimka Polončič, je nastala spletna trgovina, tam pa deli tudi informacije o lončarskih počitnicah in lončarskih delavnicah. Vedno več ljudi se namreč ukvarja z glino, kar je posledica sedanjega življenjskega stila, ki nas v veliki meri prisili v sedeče in mentalno delo, naše življenje pa je vezano na računalnike, telefone in drugo tehnologijo. Ljudje razumejo, da delo z rokami, gibanje in šport postajajo vedno bolj pomembni za naše zdravje.

Vid večinoma izdeluje izdelke po naročilu, med kupci prevladujejo predvsem Slovenci. Produkcija je majhna in butična, z veseljem pa se loti projektov, ki mu predstavljajo izziv. Zadnji projekt, ki ga je delal je bila izdelava 100 farmacevtskih posod za Lekarno Ljubljana, za katere je uporabil navdih iz klasične farmacevtske bele posode iz 19. stoletja in ustvaril njen ponovni dizajn.

Dvakrat na teden ga najdete tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer vodi lončarske delavnice, ki so odprte za vse obiskovalce. Dela se v skupini, delo pa je prilagojeno vsakemu posamezniku z upoštevanjem njegovih zmožnosti, želja in hitrosti napredovanja.

Lončarstvo postaja vedno bolj priljubljeno

Lončarstvo je med ljudmi vedno bolj priljubljeno, nekateri bi ga celo poimenovali nova joga. V ta namen je Vid že lani pripravil lončarske počitnice na Visu in v Grožnjanu na Hrvaškem in tudi na Goričkem. Ker je bil odziv dober, se je odločil, da bo letos nadaljeval z organizacijo in že pripravlja tri nove termine. Gre za lončarske počitnice, ki predstavljajo neke vrste nov turizem in vam pomagajo, da se ob lončarstvu, čudovitih razgledih, dobri hrani in pravi družbi, sprostite, odpočijete od vsakdanjih stvari in naredite nekaj zase.

Termini lončarskih počitnic:

27. februar – 4. marec (Dolomiti): Pravljično gostišče sredi ničesar vam ponuja edinstveno lončarsko izkušnjo, ki je prilagojena za vse iskalce avantur. Ne samo lončarstvo, prepustite se hoji s krpljami, sankanju in uživajte v bivanju v enem izmed edinstvenih prenočišč s panoramskimi razgledi.

23. april – 1. maj (otok Vis): Morje, sonce in mir. Za dušo in telo. Devetdnevna lončarska delavnica, v kateri boste uživali v ustvarjanju, kristalno čisti vodi in okusni hrani. V zalivu Stončica, na otoku Vis, vas kliče dalmatinska hiša ob morju, prostor za ustvarjanje in dobra družba.

10. junij – 13. junij (Grožnjan): Delavnica bo potekala na novo obnovljenem posestvu rustikalne podeželske hiše Bolara 60, ki se nahaja v neposredni bližini slikovitega istrskega mesta Grožnjan. Če želite prvič izkusiti delo na lončarskem vretenu in dopolniti svoje lončarske spretnosti ter hkrati uživati v miru pristne narave in dobre hrane, je to vsekakor za vas.

Jeseni načrtuje tudi Maroko in še nekaj drugih zanimivih gostovanj. Več o lončarskih počitnicah in njegovem ustvarjanju pa si preberite na spletni strani.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si