Majska potepanja praznično razpoložene Odprte kuhne

V osmih dneh bo kulinarična tržnica gostovala v treh mestih – v Ljubljani, Novi Gorici in prvič tudi v Novem mestu

Skuhna

Te dni bo priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna v osmih dneh gostovala v treh slovenskih mestih.

Danes, 17. maja, bo na svoji stalni lokaciji na Pogačarjevem trgu v Ljubljani praznično razpoložena, saj prav ta dan mineva šest let od čisto prve Odprte kuhne. V sredo, 22. maja, bo potekala prva letošnja Odprta kuhna v Novi Gorici, v petek, 24. maja, bo kulinarična karavana ponovno v Ljubljani, v soboto, 25. maja, pa se bo prvič sploh odpravila v Novo mesto. Ker se je vreme letošnjo pomlad odločilo za nekoliko bolj jesensko preobleko, je za ažurne informacije o poteku dogodka vsekakor priporočljivo spremljanje spletne strani odprtakuhna.si in sledenje Odprti kuhni na družbenih medijih.

 

 

V šestih letih je Odprta kuhna zrasla v mednarodno prepoznaven in večkrat nagrajen projekt, o katerem poročajo mediji z vsega sveta, domačini v Ljubljani si petka brez Odprte kuhne sploh ne znajo več predstavljati, projekt prinaša sveže kulinarične trende tudi v druga mesta po Sloveniji in inovativnim domačim kuharskim mojstrom nudi platformo, da svoje delo predstavijo najširši javnosti. »Letos se seveda še posebej veselimo našega prvega gostovanja v Novem mestu, saj to za nas ne pomeni le nove lokacije, temveč povsem novo regijo. Na Dolenjskem doslej nismo bili prisotni, smo si pa sem že nekaj časa zelo želeli priti, vendar je bilo treba počakati na dokončanje prenove Glavnega trga. Odlično sodelujemo z Mestno občino Novo mesto in Zavodom Novo mesto, ob najavi nove lokacije smo prejeli tudi ogromno pozitivnih odzivov in seveda so pričakovanja visoka. Ker zaupam naši ekipi, si upam tudi trditi, da jih bomo izpolnili,« je povedal Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

 

Ljubljana

Prva postojanka kulinarične karavane v naslednjih dneh bo torej Pogačarjev trg v Ljubljani, kjer ekipa redno skrbi za nove ponudnike, slednji pa za okusne novosti v ponudbi. Tako se je pisani družini pred kratkim pridružila Španska vas in že prvič navdušila s paello iz velikanske ponve ter španskimi vini, za majsko osvežitev ponudbe pa so poskrbeli tudi pri Veganiki, kjer barviti kapkejki že dišijo po poletju, in na stojnici Slon 1552, kjer pripravljajo raviol, polnjen z beluši, v belušni omaki s panceto krškopoljca. Letos imajo novo ponudbo tudi JEDU Wurst&Dogs, pri katerih si po lastnem okusu lahko sestavimo hot dog z različnimi dodatki in omakami, ter Skuhna, kjer so v ponudbo umestili priljubljeno nigerijsko jed jollof riž.

 

JEDU Wurst&Dogs

 

Nova Gorica

V sredo, 22. maja, bo gurmanski vetrič zavel na Bevkovem trgu v Novi Gorici, kjer se bodo ljubitelji dobre hrane in rujne kapljice lahko družili od 10. do 21. ure. »Gostovanje v Novi Gorici že res težko čakamo, saj smo morali načrtovano aprilsko premiero zaradi vremenskih razmer prestaviti, tako da mesto vrtnic že kar močno pogrešamo,« je dejala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, in dodala, da bodo tudi v Novo Gorico s seboj pripeljali vsaj dva ponudnika, ki tam doslej še nista gostovala. Ponudbo za ljubitelje brezmesnih jedi bo z veganskimi dobrotami obogatila Veganika, iz Idrije pa bo prišla ekipa Gostišča Barbara, kjer pripravljajo kot oblaček mehke idrijske žlikrofe po tradicionalnem, dvesto let starem receptu, ki jih oblijejo z imenitno bakalco ali čemaževo omako.

 

Gostišče Barbara Žlikrofi z bakalco

 

Novo mesto

K oživljanju prenovljenega Glavnega trga dolenjske prestolnice bo Odprta kuhna prispevala v soboto, 25. maja, premieri bodo obiskovalci lahko nazdravili od 10. do 21. ure. V Novo mesto bo prišlo okoli trideset različnih ponudnikov, ki navdušujejo dobrojedce po vsej Sloveniji, med njimi pa bodo tudi trije domačini, ker je še posebej razveseljivo. Iz svojih prostorov na Glavnem trgu se bo na trg prestavila pivnica Kralj Matjaž, utrdba pozitivne energije, kjer vrhunska butična piva dopolnjujejo z odlično kuhinjo; pridružila se jim bo Gostilnica Barba, kjer stoletni tradiciji domače dolenjske kulinarike dodajajo sodoben pridih, tu pa bo tudi Hiša Fink, v kateri se z avtorskimi mojstrovinami Damjan in Tanja Fink domišljeno priklanjata kulinarični dediščini.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si