Maribor skozi prizmo starih fotografij

Maribor skozi prizmo starih fotografij,

v besedi Jerneje Ferlež in Petra Rezmana

 

Literarna postaja z Jernejo Ferlež in Petrom Rezmanom

Četrtek, 6. junija, ob 19. uri

Plato pred Malo tržnico, Dominkuševa ulica 5, Maribor

 

V četrtek, 6. junija, Knjižnica Rotovž v Mariboru vabi na predstavitev knjige Maribor, paralaksa, avtorjev Jerneje Ferlež in Petra Rezmana, ki prinaša svojski pogled na zgodovino mesta 19. in 20. stoletja, skozi prizmo starih fotografij. V zbirki nanizane fotografije Jerneja Ferlež premotri in opiše z očmi etnologinje, Peter Rezman pa jim vdihne življenje z literalizirano zgodbo. Predstavitev bo na platoju pred Malo tržnico ob 19. uri.

 

Zbirka novel Maribor, paralaksa izhaja iz koncepta dveh različnih pristopov k pisanju dveh po izvoru različnih avtorjev. Vsako novelo uvaja komentar na eno ali več starejših fotografij, iz katerih izstopijo portretiranci in detajli, postavljeni v širši kontekst časa in prostora posnetka, večinoma Maribora v 19. in 20. stoletju. Vsaka pripoved ima dokumentaristični pol, izhajajoč iz realnih dokumentarnih dejstev, in fiktivni oziroma literarni pol, ki izhaja iz prvega. Vse se dogajajo od Trsta do Prage, hkrati pa je vanje vedno vtkan Maribor.

Pri ustvarjanju novel sta združila moči etnologinja dr. Jerneja Ferlež ter pesnik in pisatelj Peter Rezman, in nastala je zbirka desetih zgodb, ki skozi stare fotografije neznanih meščanov in nedoločljivih prostorov poustvarijo življenje v mestu.

Dr. Ferleževa na fotografije gleda z očmi raziskovalca in jih poskuša umestiti v čas in prostor, saj se sprašuje na primer, kdo bi lahko bil portretiranec, s čim se je ukvarjal, kako je živel in podobno, in svoje ugotovitve zapiše v poljudnem slogu, Peter Rezman pa likom iz fotografij v duhu literarne svobode vdihne življenje, osebnost, ime…

Zato je Maribor, paralaksa svojevrsten portret mesta, zgrajen na zgodbah resničnih meščanov, ki so sicer brezimni, vendar so v mestu živeli in mu dali svoj pečat. In je tudi branje, ki bo starejšim Mariborčanom budilo spomine, mlajše pa povabilo, da doživijo svoje mesto izpred desetletij.

Na predstavitvi se bo z avtorjema in urednikom Mitjo Čandrom pogovarjala Petra Vidali.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si