Mariborski stadion Ljudski vrt z Mastercard obuja nogometno družinsko tradicijo z iniciativo #ŽogaZbližuje

Mariborski stadion Ljudski vrt kot prvi v Sloveniji nudi še več prostora družinam, prvič v zgodovini pa bo slovenski otrok spremljal nogometnega igralca na finalni tekmi UEFA Champions League v Madridu.

Mastercard je v sodelovanju z NK Maribor predstavil vseslovensko družinsko pobudo, ki stremi k družbeni spremembi, kjer bi pozitivne navijaške vrednote postale močnejše od nestrpnosti na stadionskih tribunah. Okrogla miza, ki jo je moderiral Saša Jerkovič, je tako napovedala novo razvojno smer družinskega sektorja na stadionu Ljudski vrt in pripomogla k različnim uvidom glede trenutne družinske športne kulture. Med drugim je izpostavila vzroke, ki botrujejo upadu števila prodanih družinskih vstopnic in postopnemu izginjanju medgeneracijske športne kulture. Družba Mastercard je ob tej priložnosti predstavila še nacionalno nagradno igro, v kateri bo imel slovenski otrok prvič v zgodovini izjemno priložnost spremljati nogometnega igralca na finalni tekmi UEFA Champions League v Madridu.

                    

Na okrogli mizi je Mastercard v partnerstvu z Inštitutom za raziskovanje trga in medijev, Mediana predstavil prve ugotovitve raziskave o kulturi nogometnega navijaštva v Sloveniji. Le-ta osvetljuje ovire, ki družine zadržujejo pri obiskovanju nogometnih tekem na stadionih, in preučuje postopno pozabo nekdaj močne tradicije družinskega športnega navijanja z doživetjem neprecenljivih trenutkov ob igrišču.

“Glavni cilj raziskave je bil ugotoviti, kakšna je percepcija nogometnega navijaštva splošne populacije v Sloveniji. Rezultati so pokazali, da nogometni navdušenci z otroki tekem pogosto ne obiskujejo zaradi pomanjkanja urejenih prostorov za družine. Ob tem se več kot 70 % vprašanih strinja, da bi se z zmanjšanjem nasilja na nogometnih tekmah povečal tudi obisk tekem. Podoben delež meni, da del nogometnega stadiona, namenjen družinam izboljša varnost obiskovalcev,” pojasnjuje Irena Setinšek, izvršna direktorica podjetja Mediana.

»Nogomet je več kot le športna igra, je način življenja. Zato naj zbližuje, ne razdvaja, uči sodelovanja, ne tekmovanja. Kroji še tako malo verjetna prijateljstva in gradi najtrše družinske vezi,« je ob začetku okrogle mize povedal moderator Saša Jerkovič, športni novinar in voditelj, ter sogovorce pozval h komentiranju ugotovitev Medianine raziskave.

Marcos Tavares, nogometaš NK Maribor, je na razpravi povedal, da je obisk družin na stadionu izjemnega pomena za nogometaše, ki si brez aktivnega navijanja s tribun ne predstavljajo nogometne tekme. Drago Cotar, predsednik NK Maribor, je ob tem komentiral:

»Večjih neredov na slovenskih stadionih že dolgo ni zaznati. Tudi tekme pred polnimi tribunami minevajo brez incidentov, zadnji primeri, ko skoraj 1000 navijačev Maribora v lastni režiji obišče derbi v Ljubljani in se vse izteče brez zapletov, le potrjujejo to prepričanje.«

Tudi Matjaž Kek, selektor slovenske reprezentance, je izkazal globoko podporo projektu in pozdravil iniciativo, ki z žogo združuje vse navijače na tribunah stadiona.

Alojz Plavčak, član družine Plavčak, kjer se nogometna strast preliva skozi tri rodove (dedek, oče in sin), je poudaril:

»Naša družina se redno udeležuje nogometnih tekem na stadionu, saj nam to pomeni posebno doživetje, možnost izražanja pripadnosti in priložnost za medsebojno povezovanje. To nam pomeni več kot spremljanje tekme v domačem udobju.«

Irena Setinšek, izvršna direktorica podjetja Mediana, je pogovoru dodala novo iztočnico iz raziskave:

»Četrtina vseh nogometnih navdušencev oz. tretjina tistih z otroki, ki ne obiskujejo nogometnih tekem na stadionih, bi verjetno oz. zelo verjetno obiskala nogometno tekmo na stadionu, če bi bili na njem urejeni prostori, namenjeni družinam.” Komentiral jo je Drago Cotar, predsednik NK Maribor: »Skrb za varnost vseh udeležencev je med osnovnimi nalogami našega kluba in tako bo tudi v prihodnje. Zato nas izredno veseli, da ljudje opažajo, kaj vse pomeni doživeti izkušnjo Ljudskega vrta in je opazen trend povečanja obiska družin na tribunah, ki niso prisotne le v družinskem sektorju, ampak tudi na preostalih delih stadiona. Prepričan sem, da se bo to nadaljevalo in bomo tudi s pomočjo takšnih projektov, kot je ta današnji, le še povečevali prisotnost vseh generacij na tekmah NK Maribor.«

Nazadnje je Tavares izpostavil še, da je pomembno gojiti strast do nogometa pri otrocih in večkrat izrazil željo zaigrati nogomet s svojim sinom:

“Vedno sem si želel igrati nogomet s svojim sinom in upam, da bom skupaj z njim, ne proti njemu.” Ob tem je tudi pozdravil zgodovinsko priložnost, ki jo Mastercard letos ponuja slovenskemu otroku. Ta se bo namreč skupaj z družino letos junija podal v Madrid na finalno tekmo UEFA Champions League, kjer bo na zelenici lahko ob pričetku tekme spremljal nogometnega igralca.

Aleš Petejan, vodja marketinga pri družbi Mastercard Slovenija, je ob tem pojasnil, kako bo potekal izbor:

»Otroci, stari od 7 do 9 let, lahko v nagradni igri sodelujejo s prijavo na uradni spletni strani Mastercard – www.mastercard.si. Izmed vseh prijavljenih bomo z naključnim žrebom določili zmagovalca, ki bo razglašen 11. maja na derbiju v Ljudskem vrtu. Na uradni spletni strani Mastercard pa se lahko za ogled finala potegujejo tudi odrasli, saj bomo dva srečneža nagradili z dvema vstopnicama in potovanjem v Madrid.«

Petejan ob tem dodaja, da so pri družbi Mastercard izjemno ponosni, da lahko omogočijo iniciativo, s katero bodo ponovno skušali obuditi nogometno družinsko tradicijo:

»Naša skupna želja z nogometnim klubom Maribor je, da na stadion pripeljemo čim več gledalcev, predvsem družin, zato bomo v povezavi z družinskim sektorjem stadiona izvajali aktivnosti, ki bodo omogočale družinam prijazno vzdušje, hkrati pa bomo do konca sezone za otroke pripravili posebna presenečenja. Tako bodo otroci lahko spremljali ogrevanje igralcev pred tekmo ob igrišču, spremljali sodnike, se srečali z nogometnimi zvezdniki nogometnega kluba Maribor in gostujočih ekip ter še veliko več.«

Ob zaključku okrogle mize je Saša Jerkovič izpostavil, kako takšni projekti odpirajo širši dialog in pomagajo iskati možne rešitve ter iniciatorjema, družbi Mastercard in NK Mariboru, podal spodbudno popotnico pri privabljanju družin nazaj na nogometne stadione. Za konec je vse udeležence povabil na družinski sektor stadiona, kjer so si ogledali nogometno vajo z NK Maribor in otroki Zveze prijateljev mladine Maribor.

Žoga je tista, ki povezuje, zato Mastercard s športno spodbudo #ŽogaZbližuje spreminja nogometne stadione v družini prijazen prostor.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si