Mikrobiom – zaščitnik kože in čuvaj našega zdravja

Čeprav z videzom svoje kože nismo vedno zadovoljni, moramo pri tem upoštevati, da je naša koža dejansko edinstvena, in ji zato nameniti dovolj pozornosti in ustrezno nego. Koža je naš največji organ, katerega površina znaša 1,7 m2 in ki predstavlja kar 18 % naše telesne teže. Prav tako ohranja našo notranjo temperaturo, nas ščiti pred škodljivimi bakterijami, poškodbami, alergeni in drugim. Za uspešno opravljanje vseh teh nalog je pomemben mikrobiom – njen zaščitnik.

 

 

Dr. med Olga Točkova, dermatovenerolog pojasnjuje, da je mikrobiom  zgornja plast naše kože, ki jo sestavljajo milijoni mikroorganizmov, ki na njej živijo v ravnovesju.

 

»Težava nastane, ko se to ravnovesje poruši, kar privede do pojava bolezni, kot so atopijski dermatitis, akne in druge. Zato je ohranjanje ravnovesja mikrobioma ključnega pomena za zdravje kože.« dodaja dr. Točkova.

 

Mikrobiom lahko tudi poškodujemo, na primer z nepravilno nego kože in izpostavljenostjo kože škodljivemu delovanju različnih onesnaževalcev. Prav tako ne smemo pozabiti, da ima obolela koža drugačen mikrobiom in da lahko sam vnetni proces vpliva na sestavo mikrobioma na tem predelu.

 

Dr. Olga Točkova

 

Kako neravnovesje mikrobioma vpliva na pojav atopijskega dermatitisa

Za zdravje naše kože je zelo pomembno ravnovesje mikrobioma in kako slednje vpliva na zdravje kože, strokovnjaki znamke La Roche-Posay raziskujejo že 25 let. Rezultati jasno kažejo, da neravnovesje mikrobioma lahko privede do ekcema in kožnih bolezni, kot so atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, luskavica, akne in številne druge.

Na vprašanje o tem, kakšna je osnovna razlika med mikrobiomom zdrave osebe in osebe z atopijskim dermatitisom, doktor Olga Točkova odgovarja, da gre za staphylococcus aureus, tj. zlati stafilokok.

 

 

»Mikrobiom zdrave kože vsebuje veliko število različnih vrst bakterij, med katerimi so najštevilčnejše tiste iz rodu stafilokokov, predvsem njihova podvrsta, zlati stafilokok. Pri koži, ki je nagnjena k atopiji, se delež zlatega stafilokoka poveča na 1/3 celotnega deleža stafilokokov v kožnem mikrobiomu, kar povzroči neravnovesje in privede do srbenja, suhosti in ekcema.  To je zelo pomembno, saj lahko tako ukrepamo tudi preventivno, s čimer mikrobiom na tem predelu uravnovesimo in preprečimo prevladanje stafilokoka ter nova vnetja

 

pojasnjuje doktor Olga Točkova.

 

Okrepite svoj mikrobiom z izdelki La Roche-Posay

Za krepitev mikrobioma se priporočajo zdrava prehrana in navade ter ustrezna nega kože z uporabo izdelkov, ki ohranjajo ravnovesje mikrobioma in vsebujejo prebiotike ter se ponašajo s pH-vrednostjo, ki ustreza koži, kakršni so izdelki linije Lipikar znamke La Roche-Posay.

 

Alenka Košir, ki se je z izdelki znamke La Roche Posay prvič srečala po rojstvu sina je z nami delila svojo izkušnjo:

 

»Sinu so kmalu po rojstvu diagnosticirali atopijski dermatitis, kar je močno vplivalo na dinamiko našega življenja. Od neprespanih noči, do izbire prehrane, ter izdelkov za čiščenje in nego. Nam je pomagal Lipikar.«

 

Vsi izdelki Lipikar AP+ znamke La Roche-Posay so hipoalergeni, brez vonja, dermatološko in alergološko preverjeni pod nadzorom pediatrov. Pomemben temelj te linije je Aqua Posae Filiformis, ekskluzivna patentirana aktivna sestavina, razvita v laboratorijih La Roche-Posay, ki uravnovesi mikrobiom.

 

Alenka Košir

 

Novost linije je nova formula Lipikar Baume AP+M, ki zmanjša pogostost nastanka močno suhe kože in pomaga obnoviti kožno pregrado. Edinstvena formula tega izdelka je izboljšana s sestavino mikroresyl, ki mikrobiom pomaga uravnovesiti. Lipikar Baume AP+M ima trojno delovanje – kožo v trenutku pomiri ter zmanjša pogostost obdobij izrazito suhe kože in praskanja. Priporoča se, da izdelek uporabite dvakrat dnevno, zjutraj po prhanju in zvečer pred spanjem. Primeren je za dojenčke, otroke in odrasle z zelo suho kožo z nagnjenostjo k atopiji.

 

Dodatne informacije o mikrobiomu in izdelkih znamke najdete na strani La Roche-Posay.

 

This slideshow requires JavaScript.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si