Mladi plesalci z ustvarjalnim zagonom osvojili oder Španskih borcev

Minuli vikend je v Ljubljani potekalo 27. državno tekmovanje za mlade plesalce OPUS1 – plesna miniatura 2019, ki je namenjeno ustvarjalcem, starim od 8 do 24 let. V osmih kategorijah je nastopilo blizu 130 plesalcev, ki so bili za svoje delo nagrajeno z zlatimi, srebrnimi ali bronastimi priznanji. Najboljši iz starejših kategorij se bodo udeležili 11. mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev, ki bo 20. aprila v Celju.

Vidnejšo vlogo na odru Kulturnega centra Španski borci, ki je prireditev gostil, so odigrali, ali bolje rečeno odplesali, mladi štajerski plesalci, ki tako skrbijo, skupaj s predanimi mentorji, da se nadaljuje bogata tradicija sodobnega plesa, ki jo na Štajerskem, še posebej v Celju in Mariboru, gojijo že desetletja. Odlični rezultati, ki so plod prizadevnega in ustvarjalnega dela, pa bodo gotovo spodbuda za nadaljnje udejstvovanje. Rezultati pa se kažejo tudi v tem, da število prijav na OPUS1 iz leta v leto vztrajno narašča. Sicer pa je, kot zatrjujejo mladi plesalci, največja nagrada in veselje nastop pred dvorano, polno ljubiteljev plesa.

Pomembna značilnost tekmovanja OPUS 1, ki poteka v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, je samostojno delo mladih ustvarjalcev, ki razvijajo avtorske koreografije, pri čemer jih mentorji zgolj nevsiljivo vodijo in usmerjajo. Tako imajo plesalci možnost že v zgodnji dobi razvijati svoj lastni plesni in avtorski izraz, kar v primeru, ko zgolj plešejo na postavljeno koreografijo, ni mogoče.  Mnogi danes priznani ustvarjalci so svojo plesno pot začeli prav s sodelovanjem na OPUSu, zato lahko rečemo, da je prireditev prava talilnica talentov, sodobni ples pa je ena od bolj prepoznavnih in množičnih plesnih dejavnosti pri nas. Ocenjujemo namreč, da se s plesom ukvarja približno 3000 otrok in mladine.

Plesne miniature, udeleženci so nastopali v duetu ali kot solisti, so ocenjevale žirije, ki so jo sestavljali po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti: Sanja Tropp Frühwald, Barbara Kanc in Dušan Teropšič, Uršula Teržan, Kaja Lorenci in Samo Oleami.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si