Mladi plesalci z ustvarjalnim zagonom osvojili oder Španskih borcev

Minuli vikend je v Ljubljani potekalo 27. državno tekmovanje za mlade plesalce OPUS1 – plesna miniatura 2019, ki je namenjeno ustvarjalcem, starim od 8 do 24 let. V osmih kategorijah je nastopilo blizu 130 plesalcev, ki so bili za svoje delo nagrajeno z zlatimi, srebrnimi ali bronastimi priznanji. Najboljši iz starejših kategorij se bodo udeležili 11. mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev, ki bo 20. aprila v Celju.

Vidnejšo vlogo na odru Kulturnega centra Španski borci, ki je prireditev gostil, so odigrali, ali bolje rečeno odplesali, mladi štajerski plesalci, ki tako skrbijo, skupaj s predanimi mentorji, da se nadaljuje bogata tradicija sodobnega plesa, ki jo na Štajerskem, še posebej v Celju in Mariboru, gojijo že desetletja. Odlični rezultati, ki so plod prizadevnega in ustvarjalnega dela, pa bodo gotovo spodbuda za nadaljnje udejstvovanje. Rezultati pa se kažejo tudi v tem, da število prijav na OPUS1 iz leta v leto vztrajno narašča. Sicer pa je, kot zatrjujejo mladi plesalci, največja nagrada in veselje nastop pred dvorano, polno ljubiteljev plesa.

Pomembna značilnost tekmovanja OPUS 1, ki poteka v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, je samostojno delo mladih ustvarjalcev, ki razvijajo avtorske koreografije, pri čemer jih mentorji zgolj nevsiljivo vodijo in usmerjajo. Tako imajo plesalci možnost že v zgodnji dobi razvijati svoj lastni plesni in avtorski izraz, kar v primeru, ko zgolj plešejo na postavljeno koreografijo, ni mogoče.  Mnogi danes priznani ustvarjalci so svojo plesno pot začeli prav s sodelovanjem na OPUSu, zato lahko rečemo, da je prireditev prava talilnica talentov, sodobni ples pa je ena od bolj prepoznavnih in množičnih plesnih dejavnosti pri nas. Ocenjujemo namreč, da se s plesom ukvarja približno 3000 otrok in mladine.

Plesne miniature, udeleženci so nastopali v duetu ali kot solisti, so ocenjevale žirije, ki so jo sestavljali po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti: Sanja Tropp Frühwald, Barbara Kanc in Dušan Teropšič, Uršula Teržan, Kaja Lorenci in Samo Oleami.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri